Schimbări majore în Ministerul Agriculturii! Florin Barbu anunță angajări în masă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri că în perioada următoare vor avea loc schimbări majore în Ministerul Agriculturii.

17 ian. 2024, 18:36
Schimbări majore în Ministerul Agriculturii! Florin Barbu anunță angajări în masă
Schimbări majore în Ministerul Agriculturii!

Schimbări majore în Ministerul Agriculturii! Oficialul a subliniat că în următoarele săptămâni va declanşa procedura de scoatere la concurs a posturilor în toate agenţiile din cadrul Ministerului Agriculturii.

Citește și Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea: „Situația nu este una bună”

Schimbări majore în Ministerul Agriculturii!

Mai mult, ministrul Agriculturii a transmis că din acest moment, nu vor mai fi instituţii subordonate politizate.

De asemenea, Florin Barbu a ținut să precizeze că toate instituţiile vor intra în auditare şi că în cazul în care va identifica că fermierii nu au primit subvenţie sau nu au fost deblocate anumite proiecte, din cauza unui director din instituţii, îl va demite instant.

”Vă promit un lucru, că aceste agenţii care vor fi direct şi vor afecta direct fermierii români nu vor mai fi, cât voi fi ministru al Agriculturii, politizate, ca să fie foarte clar. Voi scoate posturile la concurs la toate agenţiile şi vor câştiga acei directori care sunt competenţi şi pot să câştige un concurs şi pot să conducă o instituţie cu fonduri foarte importante atât de la UE cât şi de la bugetul de stat, pentru că noi ne dorim ca aceste fonduri să se ducă corect şi legal către fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Agriculturii a anunţat că în următoarele săptămâni va declanşa procedura de scoatere la concurs a posturilor în toate agenţiile din cadrul Ministerului Agriculturii.

Ce se întâmplă cu subvențiile APIA!

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat sâmbătă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent subvențiile a 95% dintre fermierii români.

Oficialul a subliniat că cei 5% dintre fermierii rămași care așteaptă să primească subvențiile se află în proceduri de control şi verificare.

Conform ministrului Agriculturii, până la această oră, APIA a plătit subvenţiile pentru aproximativ 700.000 de fermieri asta însemnând un procent de 95%, iar restul de 5% dintre cererile de subvenţii se află în proceduri de control și verificare de către instituţia din subordinea APIA teritorial.

„Trebuie să ne asumăm aceste lucruri şi sigur vor fi deblocate şi aceste sume”, a declarat Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii care protestează de patru zile în stradă şi care s-au plâns că nu au primit subvenţiile acordate prin APIA.

Mai mult, șeful MADR a ținut să precizeze că în conturile BNR se află deja 800 de milioane de euro, sumă rambursată de către Comisia Europeană, aferentă plăţilor efectuate de APIA, în sumă de 1,6 miliarde de euro.

„APIA a autorizat la plată aproape 1,6 miliarde de euro şi în momentul de faţă, pe plăţile pe care le-am făcut până pe 28 decembrie, Comisia Europeană ne-a rambursat deja suma de aproximativ 800 de milioane de euro, care se află în conturile BNR”, a mai spus ministrul.

Cât despre unele acte normative cerute de fermierii protestatari, oficialul a subliniat că o parte dintre ele sunt trimise deja către Consiliul Concurenţei pentru avizare, iar în prima şedinţă de Guvern acestea urmează să fie aprobate.

„Sunt şi acte normative care sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru a fi aprobate. Practic, ordonanţa privind amânarea la plata ratelor. Partea de echivalare a categoriei de permis B cu TR1 este aprobată de către Ministerul Agriculturii şi este trimisă către Ministerul de Interne (…), deci toate revendicările.

Ministerul Agriculturii şi le-a asumat, acum decizia este a fermierilor, dacă vor mai continua protestul. Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. Toate actele asumate prin procesul verbal vor fi miercuri, joi, în prima şedinţă de Guvern”, a transmis  ministrul Agriculturii.

Citește și VIDEO Ministrul Agriculturii Florin Barbu anunță investiții uriașe în fermele românești de porci: ”La finalul investiției, capacitatea fermei de reproducție va fi de 3000 de scroafe, iar producția va fi de aproximativ 90.000 de purcei”