Fermierii francezi au distrus aproape 100 de tone de piersici din Spania, în semn de protest

Un grup format din aproximativ 100 de fermieri francezi a blocat joi, în apropierea localităţii Perpignan, trecerea mai multor camioane spaniole care transportau aproximativ 100 de tone de piersici. Potrivit media spaniole, manifestanţii au golit încărcătura din cel puţin două camioane şi au distrus fructele, peste care au turnat gaz şi le-au dat foc.

17 iul. 2014, 11:38
Fermierii francezi au distrus aproape 100 de tone de piersici din Spania, în semn de protest

Incidentele reprezintă o formă de protest a agricultorilor francezi faţă de ceea ce consideră concurenţă neloială din partea colegilor spanioli, din cauza preţurilor de export ale fructelor, potrivit Agerpres. EFE consemnează faptul că Michel Guallar, preşedintele Camerei de agricultură din cadrul departamentului Pyrénées-Orientales, din sudul Franţei, a afirmat că această formă de protest este menită să „atragă atenţia politicienilor”.

Fermierii francezi consideră că producătorii spanioli îşi exportă marfa la preţuri atât de mici, încât primilor le este imposibil să-şi mai vândă fructele în Belgia sau Germania. „Vreau să scot în evidenţă faptul că nu este vorba de un mit, de Franţa împotriva Spaniei. Nu avem nimic împotriva producătorilor spanioli, însă nu înţelegem cum este posibil, ce le rămâne producătorilor şi cum fac să supravieţuiască, deşi salariile sunt mai mici în Spania„, a mai spus Guallar.

Protestele agricultorilor francezi au fost organizate de Federaţia sindicatelor din cadrul exploataţiilor agricole şi sindicatul Tinerii Agricultori.

France Presse constată, de asemenea, că pe durata dimineţii de joi, trecerea camioanelor spaniole a fost blocată vreme de câteva ore, iar fermierii au aruncat gaz peste fructe pentru a le împiedica vânzarea şi consumul. Forţele de ordine s-au prezentat în număr mic la faţa locului, mai arată AFP, şi au avut grijă mai ales ca incidentele să nu degenereze.