Fermierii pot cumpăra tractoare și utilaje noi cu bani din fonduri europene. Care sunt beneficiarii eligibili pentru astfel de achiziții

22 02. 2023, 17:52
Fermierii vor putea achiziționa utilaje noi din fonduri europene

Fermierii vor putea să cumpere tractoare sau utilaje noi cu spijin din fonduri europene, prin intermediul noului Plan Strategic Național (PNS). Până la acest momen, condițiile nu au fost publicate, dar va exista o linie de finanțare dedicată achiziției de utilaje pentru sectorul agricol vegetal, care se va numi DR-13.

Cu ajutorul acestei linii de finanțare, fermierii vor putea accesa fonduri europene în valoare de până la 300.000 de euro, cu o rată de sprijin de maximum 65% din valoarea proiectului.

Consultantul Gabriela Fekete a făcut câteva precizări în legătură cu această măsură.

Citește și: Fermierii români se revoltă. Războiul din Ucraina le-a adus pe cap o concurență care a prăbușit piața cerealelor: Am băgat 7.200, iar la aceste prețuri suntem deja falimentari!

„Este posibil. În principiu, dimensiunea fermei se pretează la un sprijin de maximum 300.000 de euro, așa că puteți achiziționa și alte utilaje, în afară de tractor. Este bine să aveți un curs făcut sau studii în domeniul agricol; vom vedea dacă se punctează și pentru angajarea unui inginer în fermă.

Aportul financiar din partea fermierului va fi de minimum 35%; începe de la 50%, dar mai poate crește în funcție de dimensiune, de vârstă, de zona unde este ferma sau alți factori. Dacă doriți un sprijin mai mare, ar trebui să vă asociați și să faceți o cooperativă”, a precizat aceasta, în direct la AGRO TV, răspunzându-i unui telespectator.

Citește și: Veşti bune pentru fermierii români. Câţi bani le intră în conturi de la stat

Bugetul total pentru întregul exercițiu financiar este de 100 de milioane de euro, dar nu se cunoaște când va fi făcut apelul pentru depunerea proiectelor. Comitetul de monitorizare din Ministerul Agriculturii lucrează la ghiduri, și se așteaptă publicarea lor, potrivit agro-tv.ro.

Beneficiarii eligibili:

  • fermierii, cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperative agricole și societățile coperative care reprezintă interesele membrilor fermieri;
  • grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.