Fermierii români urmează să fie taxaţi pentru transportul propriei mărfi în pieţe. Proiectul ANAF care îi nemulţumeşte pe agricultori

Micii fermieri români vor fi taxați de la 1 iulie pentru transportul propriilor produse la piață, dacă un proiect de act normativ al ANAF va intra în vigoare sub forma cu care a fost publicat pentru consultare publică.

15 mai 2024, 16:34
Fermierii români urmează să fie taxaţi pentru transportul propriei mărfi în pieţe. Proiectul ANAF care îi nemulţumeşte pe agricultori

Producătorii agricoli care activează cu atestate și carnete de producător vor trebui să suporte un impozit suplimentar pentru transportul propriilor recolte, a declarat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Noua taxă pentru micii fermieri este impusă de ANAF și ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024.

Invitat în cadrul emisiuneii Agrostrategia de pe TVR 1, Dorin Cojocaru a arătat că o nouă taxă va fi suportată de către micii producători agricoli. Impozitul va viza operațiunea de transport a mărfurilor agricole, activitate ce se va face în baza unei legislații noi sub controlul ANAF.

”Pe site-ul ANAF a fost E-transport. Micii producători și chiar marii fermieri nici nu știu ce înseamnă asta. Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare.

Citeşte şi: Salariul mediu din România a depășit 1.000 de euro. Ministrul Investițiilor: „Avem nevoie de forţă de muncă bine calificată şi bine plătită!”

Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a declarat Dorin Cojocaru, care a precizat că actul normativ a fost publicat pe site-ul ANAF pentru consultare publică, potrivit Agrointel.

În forma actuală a proiectului de act normativ, aceasta va afecta direct micii producători agricoli, cei care își fac pe cont propriu transportul produselor pe care le obțin în exploatație.

Citeşte şi: Premierul Marcel Ciolacu vrea să le închidă gura protestatarilor din muzee: „Şi eu sunt nemulţumit de multe, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze”