Premierul Marcel Ciolacu vrea să le închidă gura protestatarilor din muzee: „Şi eu sunt nemulţumit de multe, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze”

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat miercuri, 15 mai, în urma anunțului protestelor din muzee, cu ocazia evenimentului "Noaptea Muzeelor".

15 mai 2024, 14:50
Premierul Marcel Ciolacu vrea să le închidă gura protestatarilor din muzee: „Şi eu sunt nemulţumit de multe, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze”

Cu trei zile înainte de Noaptea Muzeelor, premierul Marcel Ciolacu le transmite un mesaj celor care au anunțat că nu participă la ediția evenimentului din acest an, cauza fiind salariile mici.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor pentru orice poziţie profesională, dar și echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care se regăsesc în interiorul sectorului cultural.

În capitală, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, dar și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” nu vor fi deschise.

Marcel Ciolacu, mesaj pentru cei care vor să boicoteze Noaptea Muzeelor

Miercuri, 15 mai, în timpul unei conferințe de presă susținută la Constanța, premierul a fost întrebat despre protestul angajaților din muzeele din România din cauza nivelului scăzut al salarizării.

„Am avut o discuție cu doamna ministru al Culturii (n.red. Raluca Turcan). Și eu sunt nemulțumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez niște copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânșii să își facă serviciul pentru care sunt angajați… Și, prin dialog, deja am început discuțiile cu doamna ministru, cu domnul ministru al Finanțelor (n.red. Marcel Boloș)… Dar la un asemenea șantaj eu nu voi răspunde”, a spus premierul.

Citește și: Mai multe muzee își închid porțile în „Noaptea Muzeelor”. Ce instituții nu participă la eveniment, în semn de protest

Ciolacu a subliniat că se va așeza la masa negocierilor cu muzeografii, dar că nu este o perioadă potrivită acum. Premierul i-a rugat pe aceștia să își facă meseria.

„Înțeleg că este an electoral, înțeleg că există nemulțumiri, dar trebuie să avem și un dialog, și nu îmi aduc aminte până acum să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent și stând de vorbă punctual despre fiecare problemă. La șantaj, îi anunț oficial prin intermediul dumneavoastră că nu voi răspunde”, a punctat Ciolacu.

„Dacă e nevoie, voi apela la alți miniștri și mergem noi și avem grijă de muzee în Noaptea Muzeelor. Nu am nicio problemă”, a mai spus el.

Citește și: Planul premierului Ciolacu pentru salariaţi: deduceri din impozit pentru angajații cu copii şi introducerea salariului minim european