Fetița de 15 ani din Insulele Canare, victimă a accidentului de la Hula Bradului, a murit. Medicii i-au prelevat organele

Fetița din Insulele Canare,implicată în accidentul de duminică de la Hula Bradului, a decedat, iar rudele au decis ca organele ei să fie prelevate.

08 dec. 2022, 12:48
Fetița de 15 ani din Insulele Canare, victimă a accidentului de la Hula Bradului, a murit. Medicii i-au prelevat organele
Tânăra din Insulele Canare a murit

Copila de 15 ani din Insulele Canare a fost singura supraviețuitoare a cumplitului accident de la Hula Bradului, după ce părinții și sora ei au decedat la scurt timp. Ea a ajuns în stare critică la Spitalul Județean, iar în seara de miercuri spre joi a plecat să fie alături de familia ei, în ceruri, urmând să salveze mai multe vieți, după ce organele i-au fost prelevate.

Fetița din Insulele Canare, salvatoare de vieți

La Spitalul Județean de Urgență Sibiu a avut loc joi dimineață o intervenție chirurgicală complexă de prlevare de organe de la pacienta în vârstă de 15 ani, cetățean străin, aflată în moarte cerebrală. Au fost recoltate cordul, plămânii, rinichii, țesutul osos și corneea.

„Pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Din nefericire, traumatismele incompatibile cu viața au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potențial donator de organe. Ca urmare, echipa medicilor din Secția Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare, s-a mobilizat cu rapiditate și a demarat procedurile legale în vederea prelevării sub coordonarea medicului șef al Secției, Conf. univ. dr. Mihai Sava care are calitatea de „key donation person”, identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării. Un rol esențial în derularea procesului au avut Dr. Alina Bereanu – medic primar ATI, locțiitorul coordonatorului local de transplant și Dr. Ioana Codru, medic primar ATI, care are la rândul său calitatea de locțiitor al „key donation person” în cadrul programului. Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientei de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, sprijinit în discuțiile cu familia de către Dr. Raluca Drăgulescu, medic specialist ATI. După obținerea acordului, au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant și echipele de recoltare”, au declarat reprezentanții SCJU Sibiu.

Citește și: Cine e studenta spaniolă de 21 de ani moartă în accidentul tragic din Sibiu. Alicia studia în România ca să devină învățătoare. Familia nu a mai apucat să o vadă cu visul împlinit

Organele au fost prelevate de o echipă de medici din România, Germania și Elveția. Inima a fost prelevată de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens, plămnii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. Ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan – Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor și țesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina, iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic șef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

Citește și: Afacerist mort într-un cumplit accident rutier. Imagini dureroase de la fața locului

„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învățat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie și bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferință, de a ajuta pacienți a căror viață atârnă de un fir de ață, de o speranță. Și iată că această speranță prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienți care nu mai pot fi salvați, dar dau șansa la viață altor oameni. Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie încărcătura emoțională și importanța unui astfel de proces. Mulțumesc, în numele pacienților și echipei de medici, aparținătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulțumesc echipei medicale de la Sibiu și echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid și sigur în centrele de transplant”, a declarat dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transport.