Fetiţa siriană, care a postat mesaje pe Twitter despre situaţia din Alep, a fost în sfârşit evacuată

Fetița siriană Bana Al-Abed, devenită celebră prin postările sale zilnice pe Twitter despre iadul cotidian din Alep, nordul Siriei, a fost evacuată din oraș în urma acordului de încetare a focului, a indicat o organizație neguvernamentală luni, potrivit AFP.

19 dec. 2016, 11:27

Organizația umanitară islamică turcă IHH a anunțat pe contul său de Twitter că Bana Al-Abed, în vârstă de șapte ani, „a fost evacuată în această dimineață din Alep împreună cu familia sa” și a publicat o fotografie cu fetița, cu o bonetă pe cap, însoțită de unul din angajații ONG.

„Ea a făcut parte din primul grup, care a fost evacuat în această dimineață și care se află în prezent în zona Rashidin’, din regiunea Alep, a precizat un purtător de cuvânt al IHH.

Potrivit Agerpres, Ahmad Tarakji, șeful unei organizații neguvernamentale medicale Syrian American Medical Society (SAMS) a postat, la rândul său, pe Twitter o fotografie cu evacuarea fetiței și apoi sosirea ei „cu mulți alți copii” într-un sat din regiunea Alepului.

Din septembrie, Bana Al-Abed (@AlabedBana) a trimis împreună cu mama sa tweet-uri cu imagini din viața cotidiană din Alepul asediat și bombardat de aviația regimului, sprijinit de Rusia. Contul său a fost urmărit de 323.000 de persoane.

Într-una din aceste postări, duminică, ea îl implora pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și pe ministrul său de externe Mevlut Cavusoglu să facă totul pentru ca acordul de încetare a focului, imediat de Turcia și Rusia, să funcționeze pentru ca locuitorii din cartierele rebele să poată fi evacuați. „Suntem atât de obosiți”, a scris ea.

Cavusoglu i-a răspuns la postare, asigurând-o printr-un mesaj pe Twitter, că „dificultățile din teren nu ne vor descuraja”. „Fiți siguri că facem totul pentru a vă scoate, pe tine și alte mii de persoane, într-un loc mai sigur”, scria în mesaj șeful diplomației turce.