Fidel Castro a primit de ziua lui un cadou de Cartea Recordurilor. Fostul lider de la Havana a împlinit 90 de ani

Cubanezul Jose Castelar, alias Cueto, i-a făcut fostului preşedinte al Cubei, Fidel Castro, care a împlinit 90 de ani, un cadou inedit, demn de Cartea Recordurilor Guinness. Este vorba despre 7un trabuc cubanez de 90 de metri, echivalent simbolic al vârstei pe care a împlinit-o fostul preşedinte al Cubei.

13 aug. 2016, 09:13

Jose Castelar, alias Cueto, deţine deja cinci recorduri Guinness în materie. El a prezentat vineri, în premieră, o ţigară – un trabuc de 90 de meteri lungime – special realizată pentru fostul preşedinte al Cubei, Fidel Castro, lungimea acesteia simbolizând vârsta împlinită de liderul de la Havana.

Trabucul i-ar putea aduce lui Cueto cel de-al VI-lea record Guinness. „Trabucul măsoară 90 de metri şi a fost special făcut pentru aniversarea a 90 de ani de viaţă ai comandantului nostru”, a declarat Cueto pentru AFP, prezentând publicului havana realizată de el.

Cueto a ţinut să precizeze că nu l-a cunoscut niciodată personal pe liderul cubanez Fidel Castro care s-a retras de la putere acum zece ani şi care nu mai fumează havane de 30 de ani. „Cred că nu este la curent cu iniţiativa noastră.l El nu mai fumează de mult timp, însă ceea ce îi oferim noi este de fapt intenţia noastră de a sărbători simbolic aniversarea lui”, a mai spus Cueto, potrivit Belga.

Citeşte şi Nebunie la 11.000 de metri: A vrut să deschidă uşa avionului ca să fumeze o ţigară

Cât priveşte manufactura pentru realizarea havanei gigantice, Cueto a lucrat, începând din data de 2 august 2016, câte 12 ore pe zi. Lesley Sunderson, un reprezentant al Ambasadei Marii Britanii la Havana, acesta a fost prezent la ceremonia viitoarei omologări a recordului.

Jose Castelar a obţinut primul record Guinness în aprilie 2001 cu o ţigară de 11,04 metri lungime. Apoi şi-a depăşit propriul său record succesiv cu o ţigară cubaneză de 14,86 de metri, în mai, 2003, apoi, în aprilie 2005 a făcut o havană de 20,41, în mai 2008 cu una de 45,38 de metri şi în mai 2011, cu una de 81,80 metri.

Pentru Cuba, ţăgările constituie unul dintre principalele produse pentru export, după cele de nichel, de medicamente şi de zahăr. Vânzările au ajuns, în 2015, la 428 de milioane de dolari, potrivit companiei cubanezo-britanică Habanos.S.A., care deţine 70% din piaţa mondială.