Fiecare euro investit de stat din fonduri europene în proiecte de cercetare atrage alţi 2,3 euro

Fiecare euro investit de stat din fonduri europene în proiecte de cercetare a atras de la companii private sume cuprinse între 1,3 şi 1,7 euro, iar anul acesta rata de participare a ajuns la 2,3 euro, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu.

03 iun. 2014, 12:01
Fiecare euro investit de stat din fonduri europene în proiecte de cercetare atrage alţi 2,3 euro

Într-un an de zile am reuşit să contractăm aproape un miliard de euro destinaţi cercetării, în special cercetării aplicate. Peste 600 de companii mari şi mici cu foarte multe proiecte cu implicaţii economice puternice au fost prezente în lisa celor care au primit finanţare. Sunt şi companii multinaţionale, dar şi companii mici şi mijlocii din România. Este foarte important că aceste companii au venit cu o cofinanţare importantă. La fiecare euro pe care statul, din fonduri europene, l-a investit în proiecte de cercetare, companiile au venit cu contribuţii între 1,3 şi 1,7 euro. Anul acesta rata de participare a ajuns la 2,3 euro„, a explicat Mihnea Costoiu, potrivit Agerpres.

El a spus că, astfel, a fost contrazis scepticismul celor care nu credeau că firmele vor investi în cercetare în momentul în care li s-a impus o cofinanţare cuprinsă între 40% şi 60%.

Anul trecut a avut loc o schimbare în alocarea fondurilor europene şi implicarea mediului economic mai mult în activitatea de cercetare. (…) Companiile nu doar că răspund pozitiv, ci se implică din ce în ce mai mult, pe măsură ce reuşim să le găsim formule de finanţare, fondul de contragarantare, şi, nu în ultimul rând, pe măsură ce am reuşit să le explicăm măsurile fiscale adoptate de Guvern„, a mai spus Mihnea Costoiu.

El a amintit de deducerea acordată de Guvern, de 50%, pentru activitatea de cercetare.

CITEŞTE ŞI: Statul român a acordat cei mai mulţi bani pentru CERCETAREA MEDICALĂ din istoria acestui domeniu