Fierbe Dunărea! Cum se explică fenomenul care a creat imagini spectaculoase la Galați

Schimbările mari de temperatură dintre noapte şi zi creează, în această perioadă, imagini spectaculoase pe Dunăre, la Galați.

10 nov. 2022, 12:41

Fierbe Dunărea! Imagini spectaculoase au fost surprinse joi dimineaţă pe Dunăre, în Galaţi. Diferenţele mari de temperatură între zi şi noapte au făcut ca nori de aburi să se ridice deasupra fluviului, dând senzaţia că apa fierbe.

Fenomenul nu pune în pericol circulaţia navelor pe Dunăre.

„Fenomenul apare atunci când diferenţa dintre temperaturile din timpul zilei şi cele din timpul nopţii sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceaţă. Acest fenomen apare dimineaţa şi poate ţine până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă, când temperatura apei scade. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14, 5 grade. Pentru navigaţie, nu este periculos, dar se recomandă să se desfăşoare cu atenţie, să se folosească semnalele sonore”, a declarat Dorian Dumitru, specialist în navigaţie şi fost director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, citat de Mediafax.

Navigatorii mai spun că fenomenul de „fierbere” a fluviului Dunărea are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.

Foto: RRA