FIFA ameninţă: Toate echipele româneşti şi naţionala pot fi excluse din competiţiile internaţionale

În cazul în care FRF va pune în aplicare decizia instanţei, care i-a dat dreptate lui Adrian Mititelu în cazul dezafilierii Universităţii Craiova, forul mondial ameninţă fotbalul românesc cu excluderea din toate competiţiile.

RomaniaTV.net
12 iul. 2012, 14:41
FIFA ameninţă: Toate echipele româneşti şi naţionala pot fi excluse din competiţiile internaţionale

FRF a cerut opinia FIFA în cazul Universităţii Craiova, după ce Curtea de Apel a anulat excluderea acestei grupări din structurile FRF. Răspunsul venit din partea forumului mondial pune organismul de la Casa Fotbalului într-o situaţie extrem de delicată. Astfel, dacă FRF va respecta decizia instanţei româneşti, cluburile şi echipa naţională vor fi excluse din toate competiţiile internaţionale.

FRF a publicat pe site-ul oficial un extras din corespondenţa adresată Federaţiei Române de către Secretarul General Adjunct al FIFA, cu privire la sancţiunile ce pot fi aplicate ca urmare a nerespectării Statutului FIFA.

„Stimate domn,

Vă mulţumim pentru corespondenţa menţionată mai sus şi confirmăm primirea acesteia în format pe hârtie în data de 2 iulie 2012. De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la faptul că am analizat cu atenţie informaţiile cuprinse în aceasta.

În acest sens, dorim să facem referire la corespondenţa noastră anterioară din data de 16 septembrie şi 4 noiembrie 2011, prin care ne-am exprimat poziţia cu privire la obligaţiile care îi revin unei asociaţii fotbalistice afiliate la FIFA, conform Statutului FIFA. Cu toate acestea, am dori să reiterăm în primul rând că, aşa cum am arătat în corespondenţa noastră menţionată mai sus, apelarea la instanţele de drept comun este interzisă, în afară de cazul în care acest lucru este prevăzut în mod specific în regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). În acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociaţie membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanţele de drept comun a litigiilor din cadrul asociaţiei sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii şi oficialii altor asociaţii. În locul apelării la instanţele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociaţiei sau confederaţiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicţie cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanţele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanţele de drept comun

…………………………………………………………………………………….

În plus, fiecare asociaţie membră va asigura implementarea celor de mai sus la nivelul asociaţiei membre, dacă este necesar prin introducerea unei obligaţii către membrii săi (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază). În acest context, dorim să subliniem că în Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipulează faptul că fiecare asociaţie membră va aplica sancţiuni oricărei părţi care nu respectă această obligaţie şi se va asigura că orice apel împotriva acestor sancţiuni va fi înaintat spre arbitraj şi nu către instanţele de drept comun.

În plus, în ceea ce priveşte posibilele sancţiuni aplicate Federaţiei Române de Fotbal în cazul nerespectării prevederilor statutare susmenţionate, având în vedere corespondenţa noastră din 16 septembrie şi 4 noiembrie 2001, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform căruia încălcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsită conform Codului disciplinar al FIFA. Din punctul nostru de vedere, credem că această trimitere este suficientă, având în vedere că o enumerare a tuturor sancţiunilor posibile menţionate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutilă. De asemenea, dorim să reliefăm faptul că încălcarea obligaţiilor ce îi revin de către o asociaţie membră poate atrage aplicarea de sancţiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociaţii membre (art. 14 şi art. 15 din Statutul FIFA).

…………………………………………………………………………

Cu toate acestea, în măsura în care legislaţia română nu pune la îndoială jurisdicţia unui tribunal arbitral la nivel naţional, respectiv jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul şi obligaţia – conform celor menţionate mai sus, de a impune jurisdicţia unui tribunal arbitral naţional sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanţă şi de a interzice recurgerea la instanţele de drept comun. În cazul în care FRF nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA.

………………………………………………………………………………………….

Cu stimă,

FEDERATION INTERNATIONALE

DE FOOTBALL ASSOCIATION

Markus Kattner”