Angajări masive la Institutul Cantacuzino. Fifor: N-am terminat negocierile cu viitorii colaboratori pentru producţia de vaccinuri

Peste 500 de locuri neocupate sunt în cadrul Institutului Cantacuzino, anunţă ministrul Apărării, Mihai Fifor, precizând că până la sfârşitul anului vor fi angajaţi mai mulţi medici, biologi şi asistenţi. De asemenea, vor fi investiţi bani în echipamente pentru laboratoare şi infrastructură. Mihai Fifor a mai anunţat că MApN nu a finalizat negocierile cu companiile cu care va colabora Institutul Cantacuzino în vederea producţiei de vaccinuri. Fifor a adăugat că o fabrică de producţie de vaccinuri ce vor purta numele Institutului Cantacuzino va fi construită anul viitor, la marginea Bucureştiului, scrie news.ro.
Romania TV
09 oct. 2018, 11:30
Angajări masive la Institutul Cantacuzino. Fifor: N-am terminat negocierile cu viitorii colaboratori pentru producţia de vaccinuri

„Anul 2019 va insemna revenirea în sistem, reînchegarea echipei de profesionişti prin încadrarea posturilor scoase la concurs. Vom putea spune cu cine mergem la drum pentru producţia de vaccin şi vom pune piatra de temelie la noua fabrică de producţie de vaccinuri. (…) Nu am terminat negocierile (cu companiile străine, n.r.). Nu am discutat cu o singură companie, am încercat să avem o paletă cât mai mare, ca să alegem pentru Cantacuzino compania care oferă cele mai bune condiţii de colaborare. Suntem pe final cu aceste negocieri. Vom putea anunţa, sper, până la finalul anului. Cât priveşte producţia de vaccinuri, noi avem o estimare că în 6-8 luni să construim fabrica, pentru a putea face şi transferul de tehnologie. De îndată ce vom avea un partener, vom şti ce fel de tehnologie este necesară. Eu sunt optimist, sper ca la finalul anului viitor să avem această facilitate”, a declarat minsitrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, într-o conferinţă de presă organizată la Institutul Cantacuzino.

El a explicat că producţia vaccinului nu poate continua la nivel de microproducţie, în subsolul clădirii, fiind absolut necesară construirea unei fabrici. În plus, a spus ministrul, este bună ideea unei colaborări cu o companie mare, pentru că Institutului Cantacuzino nu ar putea rezista cu producţia de vaccinuri, fie ele antigripale sau nu, pe o piaţă „extrem de dură”.

„Să intrăm în piaţă umăr la umăr cu o companie şi să dezvoltăm pe acelaşi model ca la investirea Armată. Punem la dispoziţie infrastructura şi negociem pentru a putea avea alături de noi o companie dornică să investească în România”, a spus ministrul.

În ceea ce priveşte producţia de vaccinuri în laboratoarele din Cantacuzino, Fifor a spus că aceasta va începe treptat, pentru că de-a lungul anilor, din cauza lipsei de investiţii, s-au pierdut mai multe autorizaţii.

Întrebat cine ar putea fi responsabil pentru starea în care se află acum Institutul Cantacuzino, Fifor a spus că nu poate arăta cu degetul către vinovaţi, dar recunoaşte că Ministerul Sănătăţii probabil nu a dorit Institutul dacă nu a avut grijă de el.

„E un institut pe care Ministerul Sănătăţii nu-l mai voia. Ministerul Sănătăţii nu l-a vrut, că dacă îl voia, investea în el. (…) Cantacuzino este un institut cu destin trist în ultimii ani, s-a plimbat de la un minister la altul, în căutarea unor soluţii pentru redresarea activităţii acestei instituţii. Institutul Cantacuzino nu trebuie citit ca institut care produce vaccin, este mult mai mult decât atât, este o instituţie de cercetare, este o instituţie care, de-a lungul anilor, a demonstrat că poate avea soluţii care provin din proiecte de cercetare cât se poate de cuprinzătoare”, a spus ministrul Apărării.

El a amintit, de asemenea, că MApN a cerut deblocarea unor posturi prin memorandum, astfel că până la sfârşitul anului numărul posturilor deschise va creşte la 508, posturi pe care vor fi angajaţi medici, cercetători, biologe şi asistenţi.

„Vă reamintesc că este o cifră, în continuare, insuficientă. Noi am aprobat Hotărârea de Guvern cu un număr de peste o mie de posturi alocate pentru Institutul Cantacuzino, dar efortul de anul acesta ne duce la finalul anului către această cifră de 508 încadrări la Institutul Cantacuzino. (…) Din anul 2011 şi până în prezent nu s-a mai angajat nimic în cercetare în Institutul Cantacuzino. Ba, mai mult, am avut o dinamică a plecărilor din sistem, aproape dramatic aş spune. Cert este că în 2018 ne ducem la 19 cercetători, pe care îi încadrăm până la finele anului, este un salt, zic eu, remarcabil, pe care nu putem să nu-l punem în valoare”, a mai spus Fifor.

Fifor a promis că până la sfârşitul acestui an MApN va investi în Institut pentru echipamente pentru laboratoare şi vor fi semnate protocoale de colaborare cu laboratoare din alte ţări pentru schimburi de experienţă, reprezentanţii ministerului făcând deja o vizită în Germania şi urmând să se realizeze altele în Olanda şi Marea Britanie.

În decembrie 2017, Institutul Cantacuzino a trecut oficial în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), urmând a avea atât personal militar, cât şi civil. Atunci, Mihai Fifor anunţa că producţia de vaccin va începe în minimum doi ani.

În luna august a acestui an, ministrul Mihai Fifor şi-a exprimat speranţa că în luna septembrie va anunţa o colaborare cu o companie recunoscută pentru producţia de vaccinuri, având în vedere că astfel de discuţii cu mai multe companii deja există. El cataloga preluarea Institutului la MApN drept „cea mai mare provocare”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Facebook și Instagram. Majoritatea utilizatorilor vor fi afectați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață