FIG taxează arbitrii pentru prestaţia de la JO: Unii dintre ei au fost părtinitori

Mai mulţi arbitri au dat dovadă de părtinire în notele pe care le-au acordat în cadrul competiţiei feminine de gimnastică de la JO de la Londra, însă, în general, clasamentele sunt corecte, a anunţat Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG), într-un buletin publicat marţi.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 10:53
FIG taxează arbitrii pentru prestaţia de la JO: Unii dintre ei au fost părtinitori

Făcând bilanţul Jocurilor Olimpice, Comitetul tehnic feminin al FIG a explicat că au fost adresate „avertismente verbale” unor arbitri după calificări. De asemenea, Comitetul tehnic a revăzut toate exerciţiile care au stabilit medaliile în cadrul finalelor pe echipe, individual compus şi pe aparate.

„Puţini arbitri au dat dovadă de părtinire cu privire la o gimnastă din ţara lor şi/sau o gimnastă care putea pretinde un loc similar. De asemenea, a fost evident că unii judecători au fost indulgenţi cu gimnaste din ţări «prietene». De acest lucru se va ţine cont la evaluarea arbitrilor. Totuşi, ca manieră generală, clasamentele gimnastelor au fost corecte”, se arată în raportul Comisiei tehnice.

La JO, 38 de arbitri din tot atâtea ţări au oficiat în cadul competiţiei feminine de gimnastică. Pentru a putea arbitra la nivel internaţional, fiecare judecător trebuie să treacă un examen, apoi este evaluat după fiecare competiţie.

La Jocurile Olimpice, arbitri care stabilesc gradul de dificultate nu au dreptul de a urmări înregistrarea video, situaţie care nu s-a întâlnit la Campionatele Mondiale din 2011, iar Comitetul Tehnic recomandă să se revizuiască această alegere: „Rezultatele unei competiţii pot fi grav afectate şi probabil această situaţie ar trebui reconsiderată, pentru a avea arbitrii cei mai informaţi şi metodele de evaluare cele mai precise”.

Departajarea în cazul mai multor medalii s-a făcut la Londra la miimi de punct. La individual compus, Alia Mustafina şi Alexandra Raisman au obţinut acelaşi punctaj total, dar rusoaica a luat bronzul deoarece suma notelor celor mai bune trei execuţii ale sale – 45,933 – a fost superioară celei obţinute de gimnasta americană – 45,366.

Şi gimnastele din România au părut dezavantajate de arbitri. La sol, Cătălina Ponor a obţinut medalia de argint, după ce a fost notată cu 15.200. Publicul a huiduit în momentul afişării notei, considerând-o prea mică. Aurul i-a revenit Alexandrei Raisman, cu 15.600.

Ponor a fost la un pas de a câştiga o medalie şi la bârnă, dar în cele din urmă a fost a patra, după ce arbitrii au acceptat contestaţia făcută de antrenorul lui Raisman, românul Mihai Breştean. Cătălina Ponor intrase a doua în finala de la bârnă, execuţia sa fiind notată cu 15.066. Ultima sportivă din concurs, Alexandra Raisman, a fost notată cu 14.966, antrenorii ei depunând contestaţie. Arbitrii au acceptat contestaţia şi, după noi verificări, au mărit dificultatea exerciţiului, obţinând nota finală 15.066, aceeaşi cu a Cătălinei. Însă cele două sportive au fost departajate la execuţie.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, şi tehnicienii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au afirmat că arbitrii au apreciat corect execuţiile în finalele feminine din concursul olimpic de la bârnă şi de la sol.