Fiica lui Stalin a încetat din viaţă, la 85 de ani

Fiica dictatorului Iosif Stalin a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani. Femeia a murit în statul american Wisconsin, după ce a pierdut lupta cu o boală grea: cancerul de colon.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 06:31
Fiica lui Stalin a încetat din viaţă, la 85 de ani

Lana Peters, pe numele ei adevărat Svetlana Stalina, s-a născut pe 18 febuarie în 1926, în Uniunea Sovietică. Era cel mai mic copil al lui Stalin cu cea de-a doua soţie.

În 1967, ea a provocat un scandal de proporţii când a fugit din ţară şi a cerut azil politic în Statele Unite. Se afla atunci în India, pentru a duce cenuşa soţului său mort – care era cetăţean indian.Svetlana a intrat nenanunţată în ambasada americană din New Delhi şi a cerut azil. Odată stabilită peste ocean, femeia a criticat regimul de la Kremlin.

„Când mă văd unii oameni spun „Fiica lui Stalin! Fiica lui Stalin!”, de parcă se aşteaptă să umblu cu o puşcă la mine şi să împuşc americani. Alţii spun „Nu, nu-i aşa! S-a mutat la noi, acum e cetăţean american”. Asta înseamnă că aş fi un fel de bombă atomică împotriva Rusiei. Adevărul e că nu sunt nici una nici alta. Sunt undeva la mijloc iar oamenii nu înţeleg asta”, spune Lana Peters.

Svetlana a publicat două cărţi autobiografice de mare succes . A plătit însă scump mutarea peste ocean. A lăsat în urmă doi copii, din căsătorii anterioare.

Abia în 1984, a revenit pentru scurt timp în Uniunea Sovietică, şi a trăit un an la Tbilisi.