Filmare unică, un şofer a surprins explozia unui meteorit. Corpul ceresc avea diametrul de 10 metri

Directorul unui centru de cercetare din Peninsula Kamceatka a declarat că un martor a reuşit să filmeze distrugerea unui meteorit în atmosfera terestră.

12 ian. 2021, 14:03
Filmare unică, un şofer a surprins explozia unui meteorit. Corpul ceresc avea diametrul de 10 metri

Cercetătorii au confirmat explozia unui meteorit în atmosfera Pământului, deasupra Peninsulei Kamchatka, a declarat pentru Danila Tchebrov, directorul unui centru de cercetare al Academiei de Științe din Rusia.

Pvtrivit acesteia, specialiștii au încercat să stabilească semnalul emis de acest meteorit care a intra în atmosfera Terrei, pe baza clipurilor filmate de martori. Filmările s-au viralizat pe rețelele de socializare şi ele arată traiectoria descendentă a meteoritului, iar după aceea explozia acestuia.

Vezi şi Un meteorit s-a prăbuşit în Japonia | VIDEO

Experții […] au observat semnalul unui meteorit care pătrundea în atmosferă lângă coasta de vest a Kamceatkăi, pe 11 ianuarie la 8:09 ora din Kamceatka (22:09 ora Bucureştiului, 10 ianuarie). Înainte de distrugere, călătoria sa prin straturile dense ale atmosferei a durat 55 de secunde”, a explicat Danila Chebrov, pentru Sputnik.

Conform unei evaluări preliminare a semnalului, diametrul meteoritului a fost de aproximativ 10 metri. În plus, cercetătoarea a adaugat că videoclipurile filmate de martori au imortalizat cel mai probabil doar intrarea sa în atmosferă.



Una dintre cele mai faimoase explozii a fost cea a meteoritului de la Celeabinsk, pe 15 februarie 2013. Căderea unui meteorit cu un diametru de circa 15 metri și o greutate aproximativă de 7.000–10.000 de tone s-a produs la ora locală 09:23, în ziua de vineri 15 februarie 2013, în apropierea orașului Celeabinsk, daunele principale în urma căderii producându-se în acest oraș și în șase localități vecine : Emanjelinsk, Kopeisk, Korkino, Iujnouralsk și Etkul.

Cel puțin 950 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost rănite de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda se șoc în urma căderii, a anunțat serviciul de presă al Direcției de Sănătate al administrației regionale.