Filmul flagrantului: Dumitru Buzatu, surprins de anchetatori în momentul în care primea mita de 1,25 milioane de lei

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant în momentul în care primea 1,25 de milioane lei mită. Banii, marcaţi de DNA, se aflau într-o valiză pe care el a pus-o în portbagajul unui autoturism al Consiliului Judeţean. A fost prins două ore mai târziu.

23 sept. 2023, 21:42
Filmul flagrantului: Dumitru Buzatu, surprins de anchetatori în momentul în care primea mita de 1,25 milioane de lei

Filmul flagrantului. 1,25 de milioane de lei a primit preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui de la prietenul său Emil Savin, supranumit „regele asfaltului”, pentru a-l lăsa să se ocupe de refacerea unui drum judeţean. Suma pe care i-a dat-o drept şpagă reprezenta 10 la sută din valoarea lucrărilor.

Cei doi s-ar fi certat de la bani, iar omul de afaceri l-a dat pe mâna procurorilor de la Anticorupţie.

În referatul întocmit cu propunerea de arestare preventivă, procurorii DNA descriu momentul flagrantului în care Buzatu este surprins primind mita de 1,25 milioane  lei. Şeful CJ Vaslui intrase în posesia genţii cu 2.500 de bancnote de 500 de lei fiecare, bani primiţi pentru un contract din fonduri europene.

Având în vedere faptul că în acea zi colaboratorul cu identitate reală urma să se întâlnească cu BD, având în vedere şi prevederile ordonanţei de autorizare a colaboratorului cu identitate reală SE, organele de urmărire penală au pus la dispoziţia colaboratorului o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Ulterior, la data de 22.09.2023, la ora 14:17:46, numitul BI ia legătura cu SE transmiţându-i Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am întrebat de unde, am zis că ajungeţi într-o oră, a zis că „da”. Hai! În ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legătura cu BI, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SE:

BD: – Ai pescuit ceva?

BI: – Am prins câte un peşte toţi!

BD: – Altceva … decât peşte?

BI: – Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

BD: – Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!

BI: – Hai! Hai!

BD: – Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!

BI: – Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!

BD: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute şi plec!

BI: – Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?

BD: – Acuma vin! Acuma ajung!

BI: – Acuma ajungeţi?

BD: – Acuma, vin acum, da.

În aceiaşi zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM şi CE, ulterior BD având o scurtă discuţie singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remiţându-i preşedintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziţie de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta şi a aşezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER”, potrivit referatului procurorilor DNA.