Filmul lăsat de Ceauşescu pentru copii români ai anului 2080 VIDEO

O producţie cinematografică mai puţin obişnuită este păstrată arhiva Studioului de film Alexandru Sahia.

07 mart. 2020, 05:43
Filmul lăsat de Ceauşescu pentru copii români ai anului 2080 VIDEO

Este vorba despre o producţie documentară, intitulată „Pentru strănepoţi, încă ceva despre Bucureşti”, regizată de Paula şi Doru Segall în anii 1980, dedicat românilor din anii 2080, aşa cum relatează naratorul. 

Producţia are în jur de 14 minute și a fost selectată pentru valoarea sa documentară de cercetătoarea Adina Brădeanu de la University of Westminster, să facă parte din colecția Sahia Vintage 1, informează Playtech.ro.

Studiourile „Sahia Film” au fost singurul producător de filme dinainte de decembrie 1989. Au luat ființă la 1 decembrie 1952. Alexandru Sahia a fost ziarist și scriitor de povești scurte. După liceul la Colegiul Sfântul Sava, s-a înscris la Universitatea București. A cochetat timp de un an cu viața în mânăstire, apoi a plecat în Tărâmul cel Sfânt, unde a hotărât să-și schimbe numele în Sahia – termenul arăbesc pentru „adevăr”.

A scris multe reportaje și nuvele scurte pentru mai multe publicații, printre care „Rampa”, „Cuvântul Liber” și „Adevărul”. Din cauza cenzurii, scriitura lui a avut mult de suferit. Este și motivul pentru care nu s-a bucurat de prea mulți cititori. Aflat într-o continuă căutare a sensului vieții, în 1935 a vizitat Uniunea Sovietică. A fost cu adevărat impresionat de ceea ce a văzut acolo, astfel că a scris un text entuziast, intitulat „Uniunea Sovietică azi”. Un an mai târziu s-a înscris în Partidul Comunist. Peste încă un an avea să moară de tuberculoză netratată.

Citeşte şi: Înscrieri în clasa pregătitoare. Peste 20 de mii de cereri, depuse în prima zi