Filmul mut „The Artist”, marele favorit la Oscar

Filmul mut 'The Artist', a cărui acţiune este plasată în zorii noii ere a filmului sonor de la Hollywood, a obţinut nu mai puţin de 10 nominalizări la premiile Oscar şi s-a desprins, conform experţilor, în poziţia de mare favorit pentru acel Oscar al Oscarurilor, premiul rezervat categoriei cel mai bun film.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 19:16
Filmul mut „The Artist”, marele favorit la Oscar

Deşi filmul „Hugo”, o fantezie semnată de Martin Scorsese, îl depăşeşte la capitolul nominalizări, obţinând 11, acestea sunt în cea mai mare parte la categorii tehnice, mai puţin importante, pe când „The Artist” este nominalizat exact la toate categoriile care „contează”, în opinia experţilor.

Astfel, Jean Dujardin este nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal, Berenice Bejo pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, iar Michel Hazanavicius este nominalizat atât pentru regie cât şi pentru scenariu, scrie Agerpres.

„Este un film amuzant, plin de viaţă, emoţionant şi este chiar despre industria filmului, şi toate acestea sunt primite foarte bine de către public”, comentează David Poland, fondatorul site-ului MovieCityNews.com. „Acest film are un mare avantaj pentru că-i face pe oameni să se simtă bine”, mai adaugă el.

Totuşi, în cazul în care ar putea exista un film, la această ediţie, care să-l învingă pe „The Artist”, atunci cu siguranţă că acest film ar fi „The Help”, o poveste despre nişte menajere de culoare care lucrează pentru nişte familii din sudul SUA, în anii ’60 ai luptei pentru drepturi civile. Această peliculă propune de asemenea şi doi actori foarte interesanţi pentru Oscar. Viola Davis, care interpretează rolul uneia dintre menajere, este favorită la Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin, la mare luptă cu Meryl Streep, o obişnuită a premiilor de orice fel, care interpretează rolul premierului Margaret Thatcher în „The Iron Lady”.

Viola Davis a câştigat deja premiul oferit de Asociaţia Actorilor americani cu acest rol din „The Help” şi este considerată favorită în faţa lui Meryl Streep, dublu laureată a premiului Oscar şi nominalizată de nu mai puţin de 17 ori de-a lungul carierei.

„Dacă cursa este strânsă, juriul alege interpretarea care este mai sensibilă, mai emoţionantă”, susţine şi Dave Karger, critic de film la publicaţia Entertainment Weekly. „Este adevărat că Meryl a făcut un rol mare, dar eu cred că Viola dispune de atuul sensibilităţii şi al emoţiei”, a mai precizat el.

Michelle Williams nu este creditată cu mari şanse la Oscar pentru portretul pe care i-l face actriţei Marilyn Monroe în filmul „My Week with Marilyn”. Iar celelalte actriţe nominalizate la Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin, Rooney Mara din ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ şi Glenn Close din ‘Albert Nobbs’, sunt în aceaşi situaţie.

Filmul „The Help” mai dispune de o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin – Octavia Spencer – care este creditată cu prima şansă în faţa lui Berenice Bejo din „The Artist”. Dacă ambele actriţe nominalizate din filmul „The Help” vor câştiga Oscarul, ar fi o premieră pentru două femei de culoare care joacă în acelaşi film.

La categoria rezervată celui mai bun actor în rol principal starul din „The Artist”, Jean Dujardin, nu are pur şi simplu concurenţă, conform experţilor, deşi pe lista nominalizărilor se află şi Mr. Hollywood, George Clooney, în rolul unui tată care se chinuie să-şi ţină familia unită după moartea soţiei („The Descendants”), dar şi Brad Pitt în rolul unui director al unei echipe de baseball în „Moneyball”. Cu şanse minime, la această categorie mai sunt nominalizaţi Gary Oldman cu rolul din drama britanică „Tinker Tailor Soldier Spy” şi Demian Bichir cu rolul din „A Better Life”.

În ceea ce priveşte cel mai bun actor într-un rol secundar, lupta se va da între doi veterani ai Hollywood-ului – Christopher Plummer şi Max Von Sydow, amândoi în vârstă de 82 de ani. În cazul în care unul dintre ei va câştiga Oscarul, va deveni şi cel mai în vârstă laureat din istoria acestor premii.

La categoria regie anul acesta lupta se dă între Martin Scorsese („Hugo”), Michel Hazanavicius („The Artist”) şi Alexander Payne („The Descendants”), iar marele favorit este considerat regizorul producţiei „The Artist” care a câştigat şi premiul pentru regie oferit de Asociaţia Regizorilor din America.