Filmul „Poziţia copilului”, favorit la „Ursul de Aur”. Actriţa Luminiţa Gheorghiu, apreciată

Filmul "Poziţia copilului", de Călin Netzer, care a avut premiera mondială luni seara la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a fost aclamat de presa internaţională.

RomaniaTV.net
12 feb. 2013, 11:15
Filmul „Poziţia copilului”, favorit la „Ursul de Aur”. Actriţa Luminiţa Gheorghiu, apreciată

Cotidianul Die Welt a notat că filmul românesc „Poziţia copilului” este „un favorit la Ursul de Aur„. O ală publicaţie, Variety, a apreciat prestaţia Luminiţei Gheorghiu.

Răzvan Rădulescu a scris cel mai puternic scenariu al său din ultima perioadă pentru «Poziţia copilului», disecţia pe care Călin Netzer o face iubirii materne care atinge cote monstruoase. Filmul este, de asemenea, o critică tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi (un gen care se găseşte nu doar în România), o clasă în care realităţile sunt mascate, iar conflictul este evitat de fiecare dată când apare. Dialogul tăios, inteligent, multistratificat şi prestaţia foarte bună a actorilor, cum era de aşteptat, fac spectatorul să treacă cu vederea poziţionarea critică evidentă”, scrie Jay Weissberg de la Variety.

„Deşi titlul în limba engleză nu prea are sens, filmul nu va avea nicio problemă în ceea ce priveşte prezenţa la festivaluri. Distribuţia internaţională ar putea fi limitată, totuşi”, adaugă criticul.

„Rădulescu, co-scenaristul filmului, a mai prezentat mame obsedate de control, în mod notabil în «Felicia, înainte de toate» dar aici a captat cu adevărat natura dominatoare a acestei «specii», dându-i Corneliei mai multe faţete”, mai scrie Weissberg. De asemenea, criticul Variety apreciază că „Poziţia copilului” este un film mai puternic decât „Medalia de onoare” şi că Netzer, asemenea colegilor săi de generaţie, lucrează foarte bine cu actorii, mai ales cu Luminiţa Gheorghiu care, la final face „un tur de forţă”.

Poziţia copilului„, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială ce a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, presa internaţională incluzându-l printre favoriţii ediţiei.

Die Welt a lăudat forţa scenariului, viziunea regizorală şi performanţa Luminiţei Gheorghiu în rolul unei mame care încearcă să recâştige controlul asupra vieţii fiului ei (Bogdan Dumitrache). „Filmul este portretul unei ţări şi profilul psihologic al unei obsesii”, notează publicaţia.

„The Hollywood Reporter” remarcă, la rândul său, excelenta interpretare a actriţei Luminiţa Gheorghiu, care „străluceşte în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil”. „După Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», şi în aşteptarea lui Catherine Deneuve în «On My Way», competiţia Berlinalei aduce un alt tribut unei actriţe puternice, Luminiţa Gheorghiu”. Publicaţia americană apreciază şi scenariul scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache şi a Ilincăi Goia, precum şi felul „blând şi sigur al lui Netzer de a dirija performanţa remarcabilă a lui Gheorghiu”.

Impresionaţi de film au fost şi criticii britanici de la Cine-Vue.com. În opinia lor, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă şi de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliţiei, care înregistrează toate dovezile şi momentele acestui tragic eveniment. Reuşind să transmită angoasele interioare şi starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar şi ale actorilor din rolurile secundare, „Poziţia copilului” este un film în care mocneşte conflictul domestic şi care te sufocă aproape cu senzaţia lui puternică de urgenţă”, notează site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a Luminiţei Gheorghiu.

Poziţia copilului” concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiecţia oficială de la Berlinale Palast au luat parte actorii Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, co-scenaristul Răzvan Rădulescu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul şi sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Mălina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnoveţchi şi producătoarea Ada Solomon.

Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

„Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Participarea delegaţiei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti.