Filmul prinderii lui Sebastian Ghiţă în Serbia. Informaţii de ULTIMĂ ORĂ despre situaţia fostului deputat

Ministrul de Interne Carmen Dan a oferit, la România TV, detalii despre felul în care a fost prins fostul deputat Sebastian Ghiţă la Belgrad, pe 14 aprilie. În prezent, Sebastian Ghiţă se află în arest preventiv la Belgrad, autorităţile sârbe aşteptând ca partea română să trimit documentaţia necesară demarării procedurii de extrădare. Între timp, fostul deputat a aflat că nu poate fi reprezentat în Serbia de avocaţii săi români, transmite corespondentul România TV la Belgrad.

RomaniaTV.net
18 apr. 2017, 16:35
Filmul prinderii lui Sebastian Ghiţă în Serbia. Informaţii de ULTIMĂ ORĂ despre situaţia fostului deputat

Ministrul de Interne a precizat că Sebastian Ghiţă nu a trecut prin ţările cărora li s-a mulţumit în comunicatul care a anunţat capturarea fostului deputat sau că o asemenea informaţie nu poate fi făcută publică.

„În dimineaţa de 13 aprilie am solicitat poliţiei din Serbia sprijin în vederea localizării urmăritului internaţional Ghiţă Sebastian, despre care aveam date că se află în Belgrad. Toată ziua a fost un schimb de date şi informaţii, care s-a concretizat în seara 13 în jur de or 23.50 prin depistarea pe o stradă din Belgrad a doi bărbaţi care s-au identificat, unul ca cetăţen român cu document de identitate românesc, unul sloven cu act de idetitate sloven. Cei doi au fost conduşi la secţie unde s-a demarat procedura legală de identificare. Poliţiştii români au efectuat verificări pentru autentificarea documentelor prezentate de cei în cauză. Noi am primit informaţia că documentele respective sunt false. Am efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică şi am transmis către autorităţile sârbe mesaj de confirmare, prin intermediul Interpol Bucureşti, şi am comunicat că persoana identificată cu documente slovene este Ghiţă Sebastian. Specialiştii de la Institutul Naţional de Criminalistică au efectuat o activitate de interpretare şi valorificare în scopul identificării persoanei în cauză. Poliţia Română a făcut publică localizarea şi reţinerea inculpatului, a mulţumit autorităţilor din 11 state pentru aplicarea legii. Nu îneamnă că am făcut public traseul lui Sebastian Ghiţă. Aceste date nu pot fi făcute publice până când dosarul nu va fi soluţionat”, a declarat Carmen Dan, la România TV.

Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie, după ce a fost legitimat de poliţia sârbă şi a prezentat un act de identitate fals, care avea seria unui document expirat, potrivit ministrului Carmen DAn. Fostul deputat era însoțit de fratele lui, care avea documente reale. „Am solicitat informări privind veridicitatea actelor, am fost informați că documentele respective sunt false, seria documentului aparținea unui act expirat. Apoi, prin Interpol, Poliția română a transmis către sârbi că persoana legitimată cu documente care poartă însemnele slovene este Sebastian Aurelian Ghiță, urmărit internațional de România și am solicitat arestarea lui”, a spus ministrul de Interne.

Verificări la Poliţia de Frontieră după plecarea lui Ghiţă din ţară

Poliţia de Frontieră Română a anunţat, marţi, că vor fi făcute verificări pentru a se stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă a plecat din ţară, fiind prins în Serbia după aproape patru luni de la dispariţia sa.

„Poliţia de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a părăsit teritoriul României în funcţie de rezultatul anchetei desfăşurate de autorităţile abilitate şi de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal”, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, adăugând că la finalizarea acestor verificări, se vor lua măsurile stabilite de lege.

Sebastian Ghiţă a dispărut în decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălcat termenii controlului judiciar. Există informaţii potrivit cărora fostul deputat a părăsit România în noaptea de 19 decembrie, imediat după ce a scăpat de filajul poliţiştilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că aşteaptă de la instanţe încheierea verificării legalităţii extrădării din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiţă pentru a putea începe procedurile de aducere în ţară. Acesta a precizat că trebuie respectate aceste etape pentru ca procedura să nu fie „lovită de nulitate şi să profite de ea cine are interesul să profite”.

Sebastian Ghiţă are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, în 10 ianuarie, de instanţa supremă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Fostul deputat a fost dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizatî, în 15 aprilie, de Biroul Interpol despre reţinerea lui Ghiţă în Serbia şi verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat.

Sebastian Ghiţă mai are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, iar în acest caz, Curtea de Apel Ploieşti a constatat, marţi, că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în cursul zilei de marţi sau cel târziu miercuri Curtea de Apel va trimite Ministerului Justiţiei documentele în baza cărora va fi declanşată procedura de extrădare.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în alte trei dosare de corupţie: dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012; dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în care sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma; dosarul care vizează contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale Teamnet International şi Asesoft International.