Financial Times: România îşi revine după victoria lui Ponta

Un articol publicat pe site-ul cotidianului britanic arată că România începe să îşi revină după alegeri. 

13 dec. 2012, 12:33
Financial Times: România îşi revine după victoria lui Ponta

,,România îşi recapătă forţele după victoria lui Ponta”. Acesta este titlul unui articol publicat pe blogul Financial Times, scris de Andrew Macdowall.

După victoria USL, care şi-a asigurat două treimi din fotoliile noului Parlament, leul s-a apreciat faţă de euro, iar pieţele par să aibă încredere în viitorul Guvern, notează jurnalistul britanic.

Reacţiile arată că premierul Ponta are un mandat clar pentru a încheia un nou acord preventiv cu FMI şi Uniunea Europeană, mai scrie Financial Times.

O nouă înţelegere cu Fondul ar putea întări încrederea investitorilor în România, potrivit publicaţiei. Financial Times consideră că, deşi Traian Băsescu ar putea numi un alt premier în locul lui Victor Ponta, acest scenariu este puţin probabil, având în vedere dimensiunile victoriei USL. 

Acelaşi Andrew Macdowall scria a doua zi după alegeri, într-un comentariu postat pe blogul Financial Times, că deşi alegerile sunt tranşate, ceea ce se va întâmpla pe viitor nu este clar încă, în timp ce „vicleanului” Băsescu îi rămân puţine cărţi de jucat.

Există posibilitatea ca „bătăiosul” Băsescu să încerce să îşi folosească pârghiile politice pentru a forţa o rupere postelectorală a USL şi a atrage formaţiunile mai influenţabile din cadrul coaliţiei în scopul de a forma o coaliţie cu ARD, PPDD şi reprezentanţii minorităţilor, în special cei maghiari. Băsescu ar putea vedea acest lucru drept o şansă de a preveni o altă încercare de demitere.