Finlanda are un nou preşedinte

Pro-europeanul Sauli Nimisto este noul preşedinte al Finlandei. În vârstă de 63 de ani, Nimisto a candidat din partea Partidului Conservator şi a fost ales de 63% dintre finlandezi. Adversarul său, liberalul susţinut de Liga Verde, Pekka Haavisto, a întrunit doar 37% din numărul de voturi.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 08:47
Finlanda are un nou preşedinte

Aproximativ 4,4 milioane de alegători au fost chemaţi la vot duminică pentru a îl alege în al doilea tur pe succesorul popularului Tarja Halonen la funcţia de preşedinte. După numărarea a 98% din buletinele de vot, fostul ministru de finanţe, Sauli Nimisto a ieşit câştigător cu sprijinul a 63% dintre finlandezi . Cu orientare pro-europeană, el a mulţumit electoratului pentru încrederea acordată.

„Mi-am spus: Sauli, trebuie să munceşti în continuare. Asta e ceea ce vor oamenii din partea ta şi reprezintă cel mai important lucru rezultat din aceste alegeri prezidenţiale”, a declarat Sauli Nimisto, preşedintele ales al Finlandei.

Candidat din partea Ligii Verzi, adversarul politic a lui Nimisto, Pekka Haavisto a piedut alegerile, cu 37% din voturile exprimate.

Preşedintele Finlandei are un rol mai mult consultativ, însă. Atribuţiile oficiale ale şefului statului au fost cedate în ultimii ani în sarcina primului ministru.