Finlanda aşteaptă următorul raport MCV pentru o decizie privind integrarea României în Schengen

Finlanda aşteaptă, conform hotărîrii luate la nivelul UE, următorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru a avea mai multe informaţii înainte de a adopta o decizie privind integrarea României în spaţiul Schengen, a anunţat premierul finlandez Jyrki Katainen, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
23 sept. 2013, 15:37
Finlanda aşteaptă următorul raport MCV pentru o decizie privind integrarea României în Schengen

El a arătat că România îndeplineşte criteriile tehnice, dar că se aşteaptă următorul raport MCV înaintea unei decizii.

„Ultimul raport MCV a avut pentru România numeroase semnale pozitive. Dacă viitorul raport va fi la fel de bun, decizia pentru Schengen va fi mai uşoară”, a spus Katainen, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Helsinki.

Faptul că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen a fost menţionat şi de premierul Ponta, care a amintit că, la sfârşitul acestui an, ar putea fi aprobată prima etapă a procesului de integrare, cu frontierele aeriene.

Prim-ministrul finlandez a adăugat că este nevoie la nivelul UE de un nou mecanism pentru evaluarea modului de respectare a principiului statului de drept şi care să fie aplicat tuturor statelor membre, nu doar unor ţări.

Propunerea a fost susţinută de premierul Ponta, care a arătat că nu ar trebui să existe un mecanism de control doar pentru unele ţări, precum MCV în cazul României şi Bulgariei, ci standarde comune pentru toate statele membre.

Premierul Victor Ponta se află, luni, în vizită oficială în Finlanda, iar marţi va efectua o vizită similară în Lituania