Firea cere dotarea cabinetelor şcolare cu teste rapide pentru COVID. „Un caz de viroză banală va putea fi suspectat că e coronavirus”

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, cere Ministerului Sănătăţii să aprobe dotarea cabinetelor şcolare cu teste rapide pentru depistarea noului coronavirus. Invitat în studioul România TV, edilul Capitalei susţine că măsuri similare au fost aplicate de Guverne din alte ţări pentru a sprijini familiile.

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 18:00
Firea cere dotarea cabinetelor şcolare cu teste rapide pentru COVID. „Un caz de viroză banală va putea fi suspectat că e coronavirus”

În cadrul emisiunii „România la raport”, Gabriela Firea a afirmat că „toţi părinţii, profesorii, directorii de şcoli aşteaptă măsuri concrete din partea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Edcuaţiei”

„Nu am văzut altceva decât aruncarea răspunderii către părinţi. (…) Nu se poate ca Ministerul Educaţiei să se spele pe mâini şi să spună că e treaba părintelui, a directorului de şcoală şi a primarului, şi Ministerul Sănătăţii să nu vină cu nicio contribuţie”, a declarat Gabriela Firea.

Iohannis: „Copiii trebuie să meargă la şcoală. În mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei”

Edilul Capitalei a explicat că „Guvernele ţărilor din întrega lume sprijină familiile şi şcolile şi autorităţie locale pentru a pregăti aceste măsuri”.

„Mă uit să văd ce s-a întâmplat în întreaga Europă. La cabinetele şcolare, de medidcină şcolară, la dispensare şi la unităţile medicale din cartiere, elevii şi profesorii se pot testa cu prioritate şi rapid.

La noi se spune de fiecare dată: testele rapide pot să dea erori, să nu le folosim. Nu este adevărat. Ele nu pot fi fals pozitive. Nu există posibilitatea să dea un răspuns pozitiv, dar dacă avem un dubiu cât de mic la acest rapid, putem să mergem la un test standard cu aparat PCR, un test de antigen. În toate ţările se aplică această metodă a testului rapid. Ai un indicator şi ştii ce măsuri poţi să iei”, a menţionat Gabriela Firea.

Firea: „Dacă un copil are un simplu guturai, se va uita la el ca la un ciumat”

Primarul general susţine că Ministerul Sănătăţii trebuie în mod urgent „să pregătească testarea în toate şcolile, măcar testare rapidă, cu teste care se pot obţine în 15-20 de minute”.

„Dacă un copil are un simplu guturai, în noiembrie sau decembrie, sau o tuse banală, toată lumea se va speria, se va uita la el ca la un ciumat, îl vor speria, îl vor alunga din şcoală şi se va afla că de fapt are un guturai şi nu SARS-COV-2.

Dacă nu venim să dotăm toate cabinetele şcolare cu aceste teste rapide care se pot face şi sunt indicator foarte clar, dacă ai un dubiu mergi apoi la un test standard, va fi o nebunie. Un simplu caz de viroză banală va putea fi suspectat că este noul coronavirus sau o gripă sezonieră pentru că vine sezonul rece”, a avertizat edilul Capitalei.

Noul an şcolar. Elevii sunt primiţi în şcoală doar cu declaraţie pe propria răspundere semnată de părinţi. DESCARCĂ model