Firea va propune un proiect de hotărâre prin care Primăria Capitalei să se ocupe de salubrizarea centrului Bucureştiului

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că va propune un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să-şi asume curăţenia din centrul Bucureştiului, întrucât firmele de salubrizare "nu şi-au făcut datoria”, lucru pentru care "are dovezi”.

RomaniaTV.net
28 dec. 2016, 14:46
Firea va propune un proiect de hotărâre prin care Primăria Capitalei să se ocupe de salubrizarea centrului Bucureştiului

„Tocmai pentru că ţin foarte mult la curăţenie, vom «decupa» centrul Capitalei, şi anume mai multe zone din sectoarele care au cartiere, străzi, bulevarde care fac parte din centrul Capitalei, iar acestea vor fi în responsabilitatea Primăriei Generale. Voi propune acest proiect de hotărâre prin care vreau să-mi asum curăţenia din centrul Capitalei, din zona pe care vrem să o promovăm şi turistic”, a spus Gabriela Firea.

Întrebată ce vor spune firmele de salubrizare care se ocupau de curăţenia din centrul Bucureştiului, având în vedere că acestea ar putea cere daune în instanţă, Firea a precizat că are filmări care ar dovedi că firmele nu şi-au făcut datoria.

„Împreună cu colegii mei am realizat mai multe imagini şi mai multe filmări în centrul Bucureştiului şi cred că acele firme de salubritate nu vor avea curajul să comenteze, pentru că nu şi-au făcut datoria aşa cum se cuvine. Cinci luni de zile am sperat că salubritatea se va îmbunătăţi în Capitală, pentru că am avut nenumărate întâlniri şi şedinţe şi le-am spus (…) că trebuie să se vadă curăţenia de azi pe mâine. Vin turiştii în România, se duc în centru, se duc la Universitate, merg la Teatrul Naţional şi ce văd? Când am văzut că există o anumită stare de a refuza, am început să adunăm probe. Nu cred că vor mai îndrăzni să spună că vor să se mai ocupe, câtă vreme au avut la dispoziţie cinci luni să facă aşa cum i-am rugat”, a subliniat edilul.

În prezent, în centrul Capitalei se ocupă de curăţenie primăriile de sector, fiecare având câte o bucată din centru, iar fiecare primărie de sector are contract pentru prestarea acestui serviciu cu câte un operator privat.

Legat de deszăpezire, Gabriela Firea a spus că aceasta se va face de fiecare sector în parte, iar Primăria Generală va monitoriza şi va controla aceste activităţi.

„I-am rugat pe primarii de sector să facem un efort comun pentru ca deszăpezirea să fie una exemplară. Nu aş vrea să fim în situaţia în care deszăpezirea să se realizeze mai mult pe arterele principale şi pe marile bulevarde, iar în cartiere să fie un dezastru”, a adăugat Firea.

Aceasta a precizat că excepţie va face Sectorul 5, unde nu a fost făcută la timp o licitaţie, iar costurile aferente deszăpezirii se vor achita în continuare de Primăria Capitalei, aşa cum a fost decis de vechiul Consiliu General.

„Singurul sector al Capitalei care, printr-o decizie a fostului Consiliu General, are serviciu de salubritate delegat la Capitală este Sectorul 5. Deşi domnul primar a vrut să preia acest serviciu, nu a reuşit să organizeze în timp util o licitaţie şi atunci, în această iarnă, va rămâne tot la Capitală. Le-am spus reprezentanţilor companiei de salubritate să ia toate măsurile care se impun pentru ca şi Sectorul 5 să fie deszăpezit exemplar. Bineînţeles, Capitala va achita costurile aferente deszăpezirii, dar şi în plus faţă de contract, acesta fiind semnat doar pentru 35 la sută din suprafaţă, ceea ce mi se pare extrem de puţin”, a mai spus primarul Capitalei.

Citeşte şi Taxa pentru promovarea turistică a Capitalei în 2017, aprobată de CGMB