Firma de transport public din Alba Iulia suspendă gratuitățile pentru pensionari și elevi. Primăria a refuzat să plătească facturile

STP Alba, firma care asigură transportul public în Alba Iulia, a transmis că nu mai poate susţine gratuităţile pentru pensionari şi elevi din cauza restanţelor la plată acumulate de primărie.

24 feb. 2021, 15:42
Firma de transport public din Alba Iulia suspendă gratuitățile pentru pensionari și elevi. Primăria a refuzat să plătească facturile

Firma de transport public din Alba Iulia suspendă gratuitățile pentru pensionari și elevi. Primăria a refuzat să plătească facturile

În momentul de faţă, datoriile către societatea de transport se ridică la aproape trei milioane de lei, au transmis reprezentanţii companiei.

Toţi călătorii vor fi nevoiţi să plătească preţul întreg al biletului, mai exact 2,5 lei, cu valabilitate pe orice traseu. De asemenea, pasagerii pot schimba mai multe autobuze în acest interval.

”Refuzul primăriei la plata facturilor emise pentru serviciile prestate în acest an a dus la situații limită în desfășurarea activității, pornind de la imposibilitatea întreținerii eficiente și fără compromisuri a flotei de autobuze, până la incapacitatea plății salariilor pentru cei 200 de angajați. Pentru a putea menține activitatea de transport public, serviciu absolut esențial pentru Alba Iulia și celelalte localități membre ale AIDA TL, STP va încasa de la albaiulieni prețul întreg pentru un bilet care permite călătoria timp de o oră, chiar și de la cei care beneficiază de reduceri și gratuitate la transport” a transmis compania, potrivit g4media.

STP Alba a câştigat licitaţia pentru un contract nou de transport public în Zona Metropolitană. Include, în afară de Alba Iulia, şapte comune din judeţ.

Noua administraţie, care e reprezentată de primarul Gabriel Pleşa, de la USR, nu doreşte semnarea contractului momentan. A cerut în instanţă suspendarea hotărârii prin care STP a primit noul contract de gestionare a transportului public de persoane.

Primăria Alba Iulia a cerut suspendarea deciziei, pe motiv că primarul nu era membru în asociaţie atunci când s-a semnat noul contract cu STP.

În realitate, însă, motivul e că primăria doreşte refacerea licitaţiei şi aducerea unui alt transportator, au transmis reprezentanţii companiei de transport.

„Firma noastră, cu tot ce înseamnă costuri cu salarii, întreținerea mijloacelor de transport, combustibili etc. nu poate să-și mai acopere cheltuielile pentru acest segment al gratuităților. Asta, atenție, în condițiile în care Gabriel Pleșa, în calitate de primar, nu onorează la plată facturile restante pe care municipalitatea le are față de societatea noastră.

STP își exprimă, în mod răspicat, regretul pentru această situație. Lucrurile ar putea reveni la normal sau, dimpotrivă, se poate ajunge la blocarea transportului local, în funcție de ce decizii va adopta conducerea primăriei. Considerăm că suntem îndreptățiți să solicităm respectarea legilor în vigoare, respectiv asumarea în cadrul Consiliului Local, cât mai repede, a contribuției la AIDA TL, chiar și parțială, pentru anul 2021, dar și plata facturilor către STP garantată de încadrarea în limita de 1/12 din bugetul anului anterior, până la votarea bugetului” a declarat directorul STP Alba, Stelian Nicola.

Ulterior, STP Alba a depus o plângere împotriva primarului pentru refuzul de a semna contractul.

„Motivul pentru care s-a ajuns aici e halucinant: deranjez pentru că vreau transparenţă totală în cheltuirea milioanelor de euro pentru susţinerea transportului local din Alba Iulia. Astfel, împreună cu colegii din primărie, am început să evaluăm serios impactul bugetar pe care îl va avea noul contract de delegare a serviciului de transport public local” – Gabriel Pleşa, primarul municipiului Alba Iulia.