Firmele au şanse să scape de amenzile uriaşe pentru lipsa caselor de marcat. Ce soluţie pregăteşte Guvernul

Ministerul Finanțelor ia în calcul amânarea termenelor de la care vor fi aplicate firmelor amenzi pentru lipsa caselor de marcat cu jurnal electronic ori a imprimantelor fiscale, în contextul în care acestea devin obligatorii din iunie pentru companii mari și mijlocii. Planul gândit la acest moment este o ordonanță de urgență care să amâne data de la care firmele pot fi amendate.
Romania TV
17 mai 2018, 06:38
Firmele au şanse să scape de amenzile uriaşe pentru lipsa caselor de marcat. Ce soluţie pregăteşte Guvernul

Aproximativ 27.000 de firme mari și mijlocii trebuie să aibă astfel de echipamente funcționale de la 1 iunie, printre acestea fiind, de exemplu, marile lanțuri de retail sau de benzinării. Chiar dacă acestea vor reuși să le cumpere, nu vor avea timp să le pună și în funcțiune, proces de asemenea destul de complex. 

În total, aproximativ 800.000 de case de marcat cu jurnal electronic vor trebui schimbate, majoritatea covârșitoare, însă, până la 1 august, întrucât companiile care au ca termen 1 iunie utilizează preponderent imprimante fiscale. Efortul pentru instalarea a 800.000 de case de marcat într-un termen scurt este imens, inclusiv ca personal, astfel că Ministerul Finanțelor și ANAF ar trebui să urmărească atent cum decurge procesul și să intervină unde este necesar pentru ca lucrurile să se desfășoare optim. Prin amânarea doar a datei de la care vor fi aplicate amenzi, autoritățile vor să evite o nouă prorogare, a cincea începând din 2015, a termenelor de la care casele de marcat devin obligatorii, 1 iunie pentru companii mari și mijlocii și 1 august pentru cele mici.

Finanțele se tem că o nouă amânare ar induce firmelor ideea că nu trebuie să se grăbească la cumpărarea aparatelor, dar nu doresc nici să le amendeze, întrucât punerea în vânzare a noilor case a fost întârziată, iar firmele care trebuie să cumpere echipamentele nu au de unde să le procure efectiv, cu numai câteva săptămâni înaintea datei limită.

„O soluție care să dea un răgaz firmelor să se conformeze este necesară, deoarece acestea nu sunt vinovate că până în prezent nu a fost autorizată nicio firmă să vândă aparate de marcat fiscale conform noilor cerințe. Orice variantă vor alege cei de la Finanțe pentru a acorda acest răgaz, chiar și una de compromis în care nu sancționează încălcarea unei legi în vigoare, este mai bună decât să înceapă să aplice amenzi de la 1 iunie unor firme care nu au avut de unde să cumpere case de marcat cu jurnal electronic sau noile imprimante fiscale”, a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Amenzile pentru firmele care nu respectă această obligație, conform legislației în vigoare, sunt cuprinse între 10.000 de lei și 20.000 de lei. La amendă se adaugă și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum și confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.

Primul val, cel care trebuie să aibă noile echipamente fiscale operaționale de la 1 iunie, va include 3.000 de mari contribuabili și în jur de 24.000 (conform celor mai recente date disponibile) de contribuabili mijlocii.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Maxime de coșmar în România. Va fi o zi infernală
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări