Fiscul a pus sechestru pe unele bunuri ale Unifarm. Ce s-a întâmplat de fapt în firmă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe mai multe bunuri ale companiei Unifarm, cu capital de stat. Totul, în contul unor datorii.

16 dec. 2020, 13:27
Fiscul a pus sechestru pe unele bunuri ale Unifarm. Ce s-a întâmplat de fapt în firmă

Fiscul a pus sechestru pe unele bunuri ale Unifarm. Reprezentantul Ministerului Sănătății nu a spus despre ce datorie este vorba, iar directorul interimar Unifarm a refuzat să răspundă la apelurile G4.

Fiscul a pus sechestru pe unele bunuri ale Unifarm. Ce s-a întâmplat de fapt în firmă

Vorbim inclusiv despre echipamente medicale şi materiale de protecţie care erau în depozitele societăţii din subordinea Ministerului Sănătăţii sunt acum blocate, după ce ANAF a pus sechestru pe companie, care nu a returnat un împrumut uriaş de 1,7 miliarde lei luat de la stat pentru a face achiziţii destinate spitalelor COVID, anunţă Digi24.

Împrumutul a fost preluat de compania de stat în luna martie, ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă adoptate la momentul respectiv de Guvern.

Cum a ajuns firma să aibă datorii aşa de mari. Compania nu a făcut plăţile conform ordonanţei de urgenţă care a creat cadrul legal

Scopul era furnizarea sumelor necesare companiei pentru a face achiziţii necesare spitalelor din linia 1, precum medicamente, echipamente de protecţie pentru cadrele medicale. S-au făcut o serie de achiziţii, însă în luna septembrie compania nu a făcut plăţile conform ordonanţei de urgenţă care a creat cadrul legal.

Drept urmare, Fiscul a decis să pun sechestru pe conturile Unifarm, dar şi pe bunurile companiei, clădirea în care funcţionează instituţia, maşinile Unifarm, dar şi toate echipamentele din depozitele societăţii, inclusiv câteva zeci de ventilatoare.

De altfel, DNA anchetează licitațiile organizate de Unifarm în mandatul fostului șef, Adrian Ionel. Procurorii au deschis două dosare legate de posibila trucare a licitațiilor pentru cumpărarea de echipamente medicale în plină pandemie.

În cazul în care suma nu este returnată, ele ar putea fi scoase la vânzare, ceea ce ar putea însemna insolvenţa şi, ulterior, falimentul companiei.

Citeşte şi: Raport devastator al Curţii de Conturi. Unifarm a vândut Ministerului Sănătăţii, propriul acţionar, măşti cu adaos comercial de 71%