Raport devastator al Curţii de Conturi. Unifarm a vândut Ministerului Sănătăţii, propriul acţionar, măşti cu adaos comercial de 71%

Raportul Curtii de Conturi cu privire la gestionarea fondurilor pe perioada starii de urgenta vine cu o concluzie incredibila. Astfel, Compania Nationala Unifarm, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, actionarul majoritar al societatii, ar fi vandut ministerului masti de protectie la preturi supraestimate, cu adaos comercial de 71%, in cadrul programului de ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova.

12 aug. 2020, 10:07
Raport devastator al Curţii de Conturi. Unifarm a vândut Ministerului Sănătăţii, propriul acţionar, măşti cu adaos comercial de 71%

Guvernul a decis, la finele lunii aprilie, suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii din fondul de rezerva bugetara, cu suma de 16,5 milioane lei, destinata acordarii de catre Romania a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova. In acest scop, Ministerul Sanatatii a achizitionat de la Unifram SA masti de tip FFP2 KN95, iar Curtea de Conturi a notat ca ministerul nu ar fi monitorizat derularea contractului de achizitie pentru ajutorul umanitar, astfel ca Unifarm, entitate aflata sub autoritatea ministerului, ar fi achizitionat la preturi supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producator desi compania detinea toate autorizatiile necesare in vederea realizarii achizitiilor direct de la producatori externi prin importul acestora, scrie ziare.com.

„De asemenea, s-a constatat faptul ca CN UNIFARM SA a procedat la vanzarea mastilor in cauza catre Ministerul Sanatatii cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de catre companie la comercializarea catre alti clienti a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus in perioada 15.03-15.05.2020 si cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor masti FFP2 KN 95 catre alti beneficiari, ceea ce a condus la achizitia unor produse la preturi superioare si la angajamente suplimentare in valoare de 2.875 mii lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi realizat la cererea Parlamentului.

Victor Ponta: „Măştile vin din China cu 15 bani, iar la Ministerul Sănătăţii ajung cu 65 de bani” DOCUMENT

Curtea de Conturi sustine ca au existat mai multe neconcordante si nereguli in documentele intocmite aferente actiunii de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, printre care „diferente in ceea ce priveste componentele / pretul unitar al componentelor sistemului de izolare si transport al personalului contaminat cu agenti biologici, inscris in factura si, respectiv in oferta tehnica si financiara parte a contractului”.

Ministerul Sanatatii a achizitionat de la CN UNIFARM SA in baza Contractului de furnizare nr. 70/06.05.2020, masti de tip FFP2 KN95, dar nu a monitorizat derularea contractului de achizitie pentru ajutorul umanitar catre Republica Moldova, astfel ca CN UNIFARM SA, entitate aflata sub autoritatea acestuia a achizitionat la preturi supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producator desi compania detinea toate autorizatiile necesare in vederea realizarii achizitiilor direct de la producatori externi prin importul acestora.

Potrivit unui raport realizat de Curtea de Conturi, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, pana la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale si bugetul asigurarilor de somaj se ridica la 5 miliarde de lei, marea majoritate, 73%, reprezentand plata indemnizatiei pentru contractele de munca individuale suspendate.


loading...