Fiscul dublează numărul de controale începând din toamnă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în desfășurare peste 100 de controale la companii unde a identificat risc asociat cu prețurile de transfer și intenționează ca, până la finalul anului, să dubleze numărul de verificări în acest domeniu, a declarat președintele instituției, Dragoș Doroș.

18 aug. 2016, 06:56
Fiscul dublează numărul de controale începând din toamnă

Totodată, şi munca „la negru”, alimentația publică şi comerțul cu mașini second hand vor fi în vizorul Antifraudei, scrie profit.ro. 

În acest moment, avem în desfășurare peste 100 de controale în domeniul prețurilor de transfer, iar până la sfârșitul anului vom avea cel puțin 200 de controale în curs”, a spus șeful ANAF.  În luna iunie, acesta declara, pentru Profit.ro, că o nouă campanie de verificare a prețurilor de transfer se află în pregătire.

Guvernul a anunţat recent că va modifica regulile de stabilire a impozitului pe profit pentru a contracara operațiunile unor firme de a-și reduce sarcina fiscală, va intensifica verificările la firme considerate ca având un risc fiscal asociat prețurilor de transfer și va extinde la nivel național controalele împotriva muncii la negru, mergând în primul rând la atelierele de confecții, firmele de pază, magazine alimentare, operatori de transport, depozite.

În același timp, vor continua controalele Antifraudei Fiscale privind munca „la negru”, comercializarea mașinilor second hand, alimentația publică. Șeful Fiscului a arătat că, în perioada sezonului estival actual, au fost deja verificați circa jumătate dintre agenții economici de pe litoral.

Prin legislația prețurilor de transfer, autoritățile fiscale încearcă să limiteze mutarea profiturilor în alte jurisdicții cu impozitare mai redusă și, din această cauză, solicită companiilor care efectuează tranzacții cu afiliați să justifice realitatea și necesitatea acestora și dacă au fost efectuate la preț de piață.

ANAF a inițiat 715 controale în domeniul prețurilor de transfer din 2010 până în 2015. În urma acestor controale au fost stabilite în plus impozite de 267 de milioane de lei și reduse pierderile fiscale cu 854 de milioane de lei.