Fiscul începe controalele la marii contribuabili, dar nu are suficienţi inspectori. Preşedintele ANAF a semnat delegaţii de competenţă

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a declarat că a semnat luni delegări de competență pentru a se putea demara controale la 140 de mari contribuabili, precizând că s-a făcut o analiză de risc în acest sens.

27 iun. 2022, 14:29
Fiscul începe controalele la marii contribuabili, dar nu are suficienţi inspectori. Preşedintele ANAF a semnat delegaţii de competenţă

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a anunţat controale masive începând cu data de 1 iulie, în toată ţara. Primii vizaţi de inspectorii antifraudă sunt marii contribuabili. „Misiunea ANAF este creşterea colectării veniturilor către bugetul de stat şi tot ce facem duce spre rezultatele care trebuie să se materializeze în creşterea veniturilor, respectiv în acel celebru grad de încasări a veniturilor fiscale în PIB. Bineînţeles că mergem pe mai multe căi. Pornim de la controale, controale la marii contribuabili, mergem la acţiunile pe care le face AntiFrauda”, explica Lucian Heiuş.

Luni, el a anunţat că a semnat delegările de competenţă, necesare în absenţa unui număr suficient de inspectori. “Am semnat delegări de competență, pentru că nu avem suficienți inspectori la direcția de mari contribuabili. S-a delegat competența și către direcțiile regionale ale Finanțelor Publice din teritoriu. Se vor începe controale cu inspectori din cadrul lor”, a declarat Lucian Heiuş, pentru hotnews.ro.

Citeşte şi Şeful ANAF, avertisment despre controalele masive împotriva evazioniştilor. „15 miliarde de euro pe an este evaziunea fiscală. Vor fi verificați 561.000 de români”

Potrivit acestuia, durează 4-5 zile până se comunică avizele.

Toate controalele nu se fac decât în baza unei analize de risc. Se analizează toate elementele care duc la existența sau inexistența unui risc în activitatea companiei, și dacă riscul cuantificat, se demarează procedura”, a explicat Lucian Heiuș.

Citeşte şi ANAF începe controale stricte la persoane fizice din 1 iulie. Cum pot fi prinşi, inclusiv pe Facebook, românii care nu-şi plătesc taxele