ANAF începe controale stricte la persoane fizice din 1 iulie. Cum pot fi prinşi, inclusiv pe Facebook, românii care nu-şi plătesc taxele

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat vineri preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

18 iun. 2022, 10:55
ANAF începe controale stricte la persoane fizice din 1 iulie. Cum pot fi prinşi, inclusiv pe Facebook, românii care nu-şi plătesc taxele

Preşedintele ANAF a detaliat, în cadrul conferinţei de presă susţinută vineri, cum se vor desfăşura controalele, cât durează acestea şi ce opţiuni au românii, odată ce aceste controale sunt finalizate. De asemenea, el a explicat şi care sunt metodele prin care inspectorii ANAF vor identifica cetăţenii pe care consideră că trebuie să-i auditeze, incluzând şi activitatea acestora pe reţelele sociale.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor.

Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, potrivit Agerpres.

Preşedintele ANAF a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.

Citeşte şi: Criza muşcă din veniturile românilor. Impozitul pe salarii creşte de la 10 la 40%. O singură categorie de români va plăti 0% impozit

„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.

Practic, cum am făcut această analiză? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze.

Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat”, a afirmat şeful ANAF.

Cum pot fi prinşi de ANAF, pe Facebook, românii care înşeală statul la plata taxelor

Heiuş a explicat că, pentru analiza balanţei dintre veniturile şi cheltuielile unei persoane, se pot folosi orice mijloace, chiar şi activitatea acesteia pe reţelele de socializare, de unde pot fi extrase informaţii relevante.

“O să vă surprindă ceea ce vă spun. Astăzi sunt multe situații în care, atunci când inițiem atragerea răspunderii unei persoane pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări.

O persoană care era condamnată penal și trebuia să plătească o anumită sumă își mutase o parte din proprietăți pe numele mamei, care avea un alt nume. Uitându-se colegii mei, la un moment dat, pe Facebook-ul persoanei respective a constatat că-i spunea „la mulți ani” unei doamne în vârstă. Îi spunea: La mulți ani, mamă! Au verificat oamenii și au constatat că, în urmă cu un an, persoana respectivă își mutase 2 apartamente și niște terenuri pe numele persoanei s-a făcut atragerea răspunderii”, a afirmat şeful ANAF.

Citeşte şi: Pensii şi salarii mai mici pentru zeci de mii de români. Cum s-ar aplica impozitul progresiv

 


loading...