Fitch a retrogradat cea mai mare bancă italiană, Unicredit

Fitch a retrogradat cu o treaptă ratingul UniCredit, cea mai mare bancă italiană, de la "A" la "A-" şi a menţinut perspectiva negativă atribuită calificativului. Agenţia a ameninţat că va coborî şi notele altor instituţii financiare din zona euro, îndeosebi Italia, Spania şi Franţa.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 09:49
Fitch a retrogradat cea mai mare bancă italiană, Unicredit

Ratingul UniCredit pentru datorii pe termen lung a fost redus la „A-„, iar ratingul pe termen scurt a fost coborât de la „F1” la „F2”, ambele calificative fiind menţinute sub supraveghere cu posibilitate de retrogradare.

UniCredit a arătat, într-un comunicat, că ratingul a fost revizuit de Fitch în linie cu reevaluarea mai multor bănci europene.

Fitch a modificat săptămâna trecută perspectiva ratingului AAA al Franţei la negativă şi a arătat că ar putea coborî calificativele pentru şase ţări din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere.

„Retrogradarea reflectă dificultăţile din piaţă, dar şi operaţionale, cu care se confruntă băncile din întreaga lume, în special în Europa”, se arată în comunicatul transmis marţi seară de Fitch privind ratingul UniCredit.

Agenţia a plasat marţi seară alte şapte bănci italiene sub supraveghere cu posibilitatea de retrogradare, inclusiv Intesa Sanpaolo, cel mai mare creditor retail din Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena şi UBI Banca.

UniCredit şi Intesa sunt prezente şi pe piaţa românească.