Fitch avertizează: Criza politică ar putea duce la scăderea ratingului de ţară şi la întârzierea PNRR

Criza politică din România are şi efecte economice majore. Deprecierea leului a ajuns la cote record, dar acesta ar putea fi doar un prim efect.

07 sept. 2021, 22:17
Fitch avertizează: Criza politică ar putea duce la scăderea ratingului de ţară şi la întârzierea PNRR

Agenția de rating Fitch, ale cărei evaluări sunt luate în calcul de piețele financiare pe care se împrumută România, atenționează asupra faptului că scandalul prelungit de pe scena politică are toate șansele să ducă la o scădere a ratingului de țară, dar și la întârzierea adopătrii PNRR. Iar asta va însemna credite mai scumpe și mai greu de accesat de către țara noastră, dar și un mesaj negativ pentru investitorii străini.
Consolidarea fiscală și reducerea deficitului bugetar sunt cheie pentru rezolvarea problemei reprezentate de perspectiva negativă a Fitch asupra ratingului de țară (BBB-).

Criza politică din România ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRP, pe care Guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie.

Agenția de rating mai prognozează că președintele Iohannis îl va numi tot pe Florin Cîțu premier dacă acesta va pica la moțiunea de cenzură, pentru a conduce un guvern minoritar, ca în perioada 2019-2020.

Cristian Ghinea: „Am stabilit oamenii – cheie din echipa PNRR care ar trebui să rămână. Premierul Cîțu a fost de acord”

”E neclar cum un guvern PNL minoritar sau un nou guvern PSD vor putea sau dori să facă reforme sensibile în domeniile sănătate, salarizarea bugetarilor, pensii și justiție”, arată Fitch.

O decizie pozitivă privind ratingul de țară e condiționată de încrederea că autoritățile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze pe termen mediu raportul dintre datoria guvernamentală și Produsul Intern Brut (PIB), arată Fitch.

Rectificarea bugetară a fost adoptată. Florin Cîţu: Avem alocări de 4,5 miliarde de lei pentru a susţine sănătatea
Agenția de rating avertizează că ”lipsa de progres în implementarea reformelor, care ar duce la creșterea mai rapidă decât așteptările a datoriei publice, ar putea duce la o decizie negativă privind ratingul de țară”.

Următoarea revizuire a ratingului de către Fitch e programată pe 22 octombrie. Comunivatul integral al agenţiei, pe economedia.ro

Euro a atins un nou maxim istoric în raport cu leul. Curs valutar BNR 7 septembrie

România și-a depus pe 31 mai planul prin care solicită 14,3 miliarde de euro în subvenții și 15 miliarde de euro sub formă de credite, dar planul nu i-a fost încă aprobat.