Fitch menţine ratingurile băncilor elene, după coborârea Greciei la „default inevitabil”

Agenţia de evaluare financiară a confirmat ratingurile National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank, argumentând că retrogradarea statului elen săptămâna trecută la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra califictivelor băncilor elene.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 15:25
Fitch menţine ratingurile băncilor elene, după coborârea Greciei la „default inevitabil”

Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la „CCC”, echivalent cu un „risc substanţial”, la „C”, reprezentând un nivel excepţional de risc şi perspectiva unui „default inevitabil”, ca urmare a anunţării programului de preschimbre de obligaţiuni guvernamentale. Retrogradarea Greciei a urmat anunţului miniştrilor de finanţe din zona euro referitor la implicarea sectorului privat în restructurarea datoriilor statului elen şi prezentarea termenilor preschimbării de obligaţiuni ale statului elen. Scăderea ratingului este conformă cu anunţul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbării de obligaţiuni suverane.

„Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor băncilor elene din cauza retrogradării Greciei, situaţie care reflectă opinia agenţiei că FMI, UE şi BCE vor continua să asigure sprijin pe durata restructurării datoriilor statului elen”, se arată într-un comunicat al Fitch.

Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank rămân la „B-” şi reflectă presupunerea că pe parcursul şi la preschimbarea datoriei statului către creditorii privaţi va fi disponibil în continuare sprijin internaţional de la FMI, UE şi BCE pentru refinanţarea, lichiditatea şi recapitalizarea băncilor elene, notează analiştii agenţiei.

Fitch consideră că există presiuni asupra ratingurilor, reflectate de perspectiva negativă a calificativelor pe termen lung. Băncile elene rămân foarte sensibile la efectele asupra capitalului şi lichidităţii generate de noua ofertă de reducere a îndatorării privind implicarea sectorului privat, riscul reprezentat de Grecia după încheierea restructurării datoriei, dar şi la orice schimbare negativă a probabilităţii şi calendarului ajutorului extern.

Instituţiile de credit elene continuă să aibă acces în continuare la lichidităţi prin intermediul BCE şi al Băncii Greciei. Totodată, băncile vor beneficia, potrivit angajamentelor liderilor din zona euro, de susţinere în privinţa calităţii garanţiilor, astfel încât să aibă în continuare accces la operaţiuni de lichiditate în cadrul sistemului de bănci centrale din zona euro.

Cele 30 de miliarde de euro incluse pentru bănci în al doilea pachet financiar pentru Grecia, adăugate celor zece miliarde de euro din primul program, vor fi probabil suficiente pentru a acoperi pierderi rezultate din implicarea băncilor în reducerea datoriilor statului elen.

Autorităţile elene şi creditorii privaţi au ajuns la un acord pentru reducerea îndatorării Greciei, prin asumarea de către deţinătorii privaţi de obligaţiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominală a titlurilor deţinute. Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat introducerea unor clauze pentru impactul colectiv al acordului în privinţa obligaţiunilor aflate sub incidenţa legilor din Grecia.

Dacă procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul „RD”, „default restricţionat”, avertizează Fitch. „RD” este penultima treaptă pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de „default”. La scurt timp după încheierea procesului de preschimbare a obligaţiunilor, calificativul Greciei va fi scos din categoria „RD” şi evaluat la un nivel corespunzător noii situaţii a statului elen.