Fiul fostului preşedinte angolez, cinci ani de închisoare pentru corupţie

José Filomeno dos Santos, fiul fostului preşedinte angolez José Eduardo dos Santos, a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare pentru "fraudă" în timpul activităţii sale la conducerea unui fond suveran angolez între 2013 şi 2018, informează surse judiciare citate de AFP potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 15:15
Fiul fostului preşedinte angolez, cinci ani de închisoare pentru corupţie

„Pentru capetele de acuzare de fraudă şi trafic de influenţă, inculpatul este condamnat la o pedeapsă cumulată de cinci ani de închisoare”, a anunţat judecătorul Joao da Cruz Pitra, din cadrul Curţii supreme din Luanda.

În iunie, parchetul a cerut o pedeapsă de şapte ani de închisoare în cazul lui şi al unui alt acuzat, şi de zece ani pentru alţi doi inculpaţi, printre care şi fostul şef al Băncii centrale Valter Filipe da Silva.

Cei trei complici prezumaţi ai lui José Filomeno dos Santos, de 42 de ani, au fost condamnaţi la pedepse între patru şi şase ani de închisoare.

Ei au fost acuzaţi că au transferat ilegal 500 de milioane de dolari de la Banca centrală în contul londonez al unei agenţii a Credit Suisse, în cadrul unei fraude care le-ar fi permis, potrivit parchetului general, să deturneze până la 1,5 miliarde de dolari.

Cei patru bărbaţi, care susţin în continuare că sunt nevinovaţi, au fost în schimb achitaţi de acuzaţia de spălare de bani.

De la plecarea în 2017 a lui José Eduardo dos Santos, după 38 de ani la putere, succesorul său Joao Lourenco i-a concediat, în numele luptei pentru corupţie, pe toţi apropiaţii pe care fostul preşedinte îi plasase în funcţii de conducere la instituţii, companii publice şi în aparatul de securitate al ţării.

Simbolurile acestei „epurări” sunt José Filomeno dos Santos şi sora sa vitregă Isabel, care a fost înlăturată în 2017 din postul de CEO al companiei petroliere naţionale Sonangol.

Prezentată drept femeia cea mai bogată din Africa, ea este suspectată de justiţie şi de autorităţile angoleze de importante deturnări de fonduri publice, evaluate recent la 5 miliarde de dolari. Conturile sale bancare au fost îngheţate în Angola şi în Portugalia.