Fiul lui Ceauşescu a recuperat aproape toată averea familiei. Află pentru ce se mai luptă

Valentin Ceauşescu este aproape de victorie în războiul cu statul pentru recuperarea averii familiei. Fiul dictatorilor a reuşit să câştige aproape tot, cu excepţia unui tablou de Gheorghe Petraşcu pe care Muzeul Naţional de Artă nu vrea să i-l înapoieze. Luni are loc un nou termen în procesul intentat Muzeului.

02 iun. 2014, 09:07
Fiul lui Ceauşescu a recuperat aproape toată averea familiei. Află pentru ce se mai luptă

Valentin Ceauşescu luptă în instanţă pentru a recupera ultimul obiect din averea familiei. Este vorba despre tabloul „Natură statică cu ulcică de aramă” de Gheorghe Petraşcu. Pictura se află în posesia Muzeului Naţional de Artă, care refuză să i-o înapoieze. În cererea de judecată, Valentin Ceauşescu a scris că a reuşit recuperarea averii familiei Ceauşescu, mai puţin acest tablou.

„În urma evenimentelor din decembrie 1989 am fost arestat. Asupra bunurilor din proprietatea mea s-a dispus măsura asiguratorie. Din aceste bunuri a făcut parte şi tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă” de Gheorghe Petraşcu”, a declarat Valentin Ceauşescu.

După eliberare, averea nu i-a fost înapoiată, aşa că în 2005, fiul cel mare al cuplului Ceauşescu a contestat în instanţă sechestrul, iar în 2007 a primit o sentinţă definitivă care i-a dat dreptul să primească toate bunurile înapoi. De atunci, Valentin a început recuperarea lor, inclusiv prin executări silite.

Printre obiectele confiscate şi recuperate se numără 42 de picturi pe pânză şi pe carton, dar şi gravuri, obiecte din porţelan şi din argint. Tablourile confiscate poartă semnătura unor pictori celebri şi sunt evaluate la sute de mii de euro: Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu.