Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, a fost reţinut de DNA VIDEO

Alin Cocoş, fiul afaceristului Dorin Cocoş, s-a prezentat din nou la DNA, joi, la scurt timp după plecarea Elenei Udrea, fosta soţie a tatălui său. Este pentru a doua oară în această săptămână când Alin Cocoş este chemat în faţa procurorilor anticorupţie, după ce marţi a fost audiat ca martor, împreună cu mama sa, în dosarul Bica.

30 ian. 2015, 04:12
Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, a fost reţinut de DNA VIDEO

UPDATE: Alin Cocoş a fost reţinut de DNA. Fiul lui Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită. 

În cauză, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de Alina Bica, pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

Potrivit anchetatorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte printre alţii şi Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

În acest demers, s-a implicat şi Florentin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care a intermediat relaţia cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv, spun procurorii.

În schimbul influenţei realizate, Alina Bica a primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude a lui Alin Cocoş.

În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În rechizitoriu procurorilor, este redată declaraţia unui fost consilier ANRP, care susţine că l-a „văzut pe Alin Cocoş în cadrul instituţiei în biroul lui Diacomatu Sergiu Ionuţ (membru în comisie, n.r.), unde stătea cu picioarele pe masă”, precum şi faptul că a aflat că Alin Cocoş este beneficiar al unor dosare de despăgubire.

Potrivit unor documente ale DNA, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul său la sfârşitul anului trecut, procurorii fac cercetări într-un nou dosar ce o priveşte pe Alina Bica, disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

În acest dosar, Alina Bica este acuzată că ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând primei soţii a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, iar omul de afaceri, fiul său Alin Cocoş şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform ordonanţei de disjungere a cauzei, după atribuirea valorii terenului, de către expertul evaluator Emil Nuţu şi înainte de aprobarea raportului de către comisia din ANRP, Gheorghe Stelian a cesionat cote-parte din teren către oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe, „scopul urmărit prin această cesiune fiind mijlocirea de către cedenţi” a legăturii cu membrii comisiei „prin intermediul lui Cocoş Dorin, Cocoş Alin (fiul lui Dorin Cocoş, n.r.) şi Udrea Elena Gabriela”.

În urma acordării despăgubirii pentru teren, acţiunile obţinute la Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate, „iar o parte din bani au fost direcţionati către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela)”.

În urma implicării Alinei Bica în acest caz, fosta şefă a DIICOT a primit, „fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat la Snagov, în suprafaţă de 4.425 de metri pătraţi, aparţinând numitei Chiriac Olguţa”, tranzacţia imobiliară fiind făcută prin interpuşi, conform documentului citat.

Alin Cocoş a fost chemat şi marţi la DNA pentru a fi audiat de în acest dosar. Tot marţi a venit la audieri mama lui Alin Cocoş, Olguţa Chiriac.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată în comunicat că, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Potrivit unor surse, în acest caz, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul Carom, întocmit chiar de fosta şefă a DIICOT.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.


Elena Udrea a fost chemată, joi, la DNA, în dosarul Microsoft, şi a fost pusă sub acuzare.

Elena Udrea, HUIDUITĂ la DNA: „Ruşine!”, „La puşcărie!”. Liderul PMP a plecat după 4 ore VIDEO

La DNA a ajuns, tot joi, şi Adriean Videanu, fost primar al Capitalei.

Alin Cocoş, fiul afaceristului Dorin Cocoş, şi mama lui, Olguţa Chiriac, s-au prezentat marţi la DNA pentru a fi audiaţi în dosarul Bica. Ei au părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după aproximativ patru ore şi au refuzat să facă vreo declaraţie.

Fiul omului de afaceri Dorin Cocoş a fost chemat la DNA în calitate de martor. Mama lui Alin Cocoş şi prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, a venit pentru a da declaraţii în acelaşi caz.

Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei mai multe persoane care au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), între care şi Alina Bica, arestată preventiv în acest dosar.

Astfel, în acest dosar au fost trimişi în judecată şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru.

Toţi cei opt sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi şi evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

CITEŞTE ŞI Traian Berbeceanu cere audierea Alinei Bica, a şefului Poliţiei Române şi a unor procurori de către ÎCCJ

Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei, făcându-se o supraevaluare cu 263.327.559 de lei (echivalentul a peste 62 de milioane de euro).

Procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că membrii Comisiei ar fi putut constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, terenuri care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării. „Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, mai arată DNA.

Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

În acest dosar, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de de aproape 62 de milioane de euro.

Pentru a recupera prejudiciul în acest caz, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ce aparţin celor 10 inculpaţi.

Bica, Bogdan, Alexandru, Nuţiu şi Dumitrean se află în arest preventiv, în timp ce Gheorghe, Diacomatu, Teodorescu şi Vasilescu se află sub contol judiciar.