Floarea la murături. Regulile de aur pe care trebuie să le știe orice gospodină în ceea ce privește prepararea și consumul murăturilor

Floarea la murături este un mucegai alb care poate apărea dacă borcanele nu sunt igienizate corect. Există excepții pentru consumul acestui aliment chiar și în prezența bacteriilor lactice.

16 dec. 2021, 13:18
Floarea la murături. Regulile de aur pe care trebuie să le știe orice gospodină în ceea ce privește prepararea și consumul murăturilor

Floarea la murături este un soi de mucegai fin care se dezvoltă în saramură, dacă legumele nu au fost bine spălate, iar borcanele nu au fost sterilizate corect. Murăturile mai fac floare și în cazul în care capacele nu au fost închise etanș, iar bacteriile pătrund la saramură și o tulbură.

Secretul MURĂTURILOR fără cusur, de la dr. Mencinicopschi. Toată lumea te va lăuda de Sărbători

Floarea care apare în borcanele sau butoaiele cu murături este un soi de mucegai fin care se dezvoltă în saramură. Acest mucegai afectează inclusiv saramura, care devine o zeamă albicioasă, Murăturile dobândesc de asemenea un gust specific, iar consistența acestora se modifică.

Dacă murăturile au prins floare, vei observa că saramura devine albicioasă din cauza procesului de fermentație care eliberează acidul lactic. Regula de bază pentru consumul murăturilor care au prins floare este că atât timp cât saramura, fie ea și albicioasă, rămâne totuși tranparentă atunci alimentul poate fi consumat în siguranță.

În cazul în care observi că floarea la murături s-a dezvoltat sub forma unui mucegai alb asemănător unor fulgi, care acoperă legumele, atunci trebuie să cureți saramura.

Iată cum poți face această procedură, simplu și ușor:

Se scot legumele și se spală cu apă fierbinte, apoi se strecoară saramura de mai multe ori prin tifon. După aceea saramura se pune la fiert și se lasă să clototească de două-trei ori.

Ca să scapi de mucegai, este nevoie să speli și să sterilizezi borcanul cu apă clocotită. După ce igienizezi bine borcanul, poți așeza legumele înapoi în recipient, dar numai dacă au coaja tare și sunt ferme. Peste legumele toarnă saramura răcită și adaugă câteva condimente precum muștar, boabe de piper și usturoi. Închide bine borcanul și lasă saramura două-trei zile la temperatura camerei. Dacă saramura se limpezește în borcan, poate fi dus înapoi în cămară și se urmărește câteva zile dacă nu apare iar floarea la murături.

Floarea la murături. Sfaturi pentru prevenirea formării mucegaiului

Pentru a preveni formarea mucegaiului alb la murături, trebuie să sterilizezi foarte bine borcanele, iar legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire.

De asemenea, alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină. Amăreala castraveţilor poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiaţi felii, se introduc zece minute în lapte puţin sarat.

Iată motivul pentru care nu e bine să mănânci multe murături. Este coșmarul tuturor româncelor!

Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeţ din pânză rară umplut cu boabe de muştar, care să acopere bine suprafaţa murăturilor până la marginea borcanului.

În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul. Păstrarea verzei murate un timp mai îndelungat este posibilă dacă se adaugă din cand în când câte o bucată de zahăr. O altă metodă ar fi smălțuirea cu smoală neagră a butoiului de lemn în interior. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn.