Florentin Pandele, despre scandalul de la moaştele Sf. Parascheva: „Un popor care nu e organizat se duce încet şi sigur către pieire”

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, care în anii trecuţi a trimis cu autocarele mii de pelerini la Iaşi, la moaştele Sf. Parascheva, s-a declarat la România TV dezamăgit de modul în care s-a desfăşurat pelerinajul anul acesta şi a criticat lipsa de organizare din partea autorităţilor.

14 oct. 2020, 17:56
Florentin Pandele, despre scandalul de la moaştele Sf. Parascheva: „Un popor care nu e organizat se duce încet şi sigur către pieire”

„Nu vreau să atac pe nimeni, dar am o supărare când mă gândesc că în urmă cu două-trei zile, la Fatima, a fost un pelerinaj cu câteva zeci de mii de oameni, în care totul a decurs normal. Acolo cum au putut să fie stabilite reguli pe care pelerinii au putut să le respecte? În 1987 am ajuns prima oră la Lisabona, iar atunci nu am văzut mare diferență între portughezi și români. Dacă se stabileau şi la noi reguli precise, reguli de distanțare, porți de dezinfectare, sunt convins că pelerinii noștri se comportau la fel şi totul se putea organiza normal”, a declarat Florentin Pandele, la România TV.

Citeşte şi Patriarhul Daniel, despre credincioşii care au fost opriţi să se închine la Sf. Parascheva: S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie

Mă deranjează că nu ne organizăm. Un popor care nu e organizat se duce încet dar sigur către pieire. An de an ne sunt prezentate la tv imagini în care pelerinii se înghesuie ca să atingă racla cu Sfintele Moaște. Acum, în pandemie, cu atât mai mult ele sunt prezentate. Nu putem să ne atingem de valoarea și bogăția spirituală a unui popor. Nu trebuie să ne jucăm cu credința unui popor„, a mai spus Pandele.

„Sunt 30 de ani de când pelerinii se organizează să meargă acolo, la Iaşi. Anul trecut am trimis 150 de autocare, cu 7.000 de pelerini, cu ambulanţe, cu tot. Am înţeles că nu pteam trimite anul acesta 150 de autocare, dar puteam trimite cinci. Eu cred ca romanii pot sa se organizeze. Trebuie să ne trezim o dată”, a mai spus Pandele, la România TV.