Patriarhul Daniel, despre credincioşii care au fost opriţi să se închine la Sf. Parascheva: S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie

Patriarhul Daniel consideră că oprirea enoriaşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva este "ceva nemaiîntâlnit în istorie". Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române afirmă că "tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute".

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 15:17
Patriarhul Daniel, despre credincioşii care au fost opriţi să se închine la Sf. Parascheva: S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie

„Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei.

Potrivit Agerpres, Părintele Patriarh i-a îndemnat pe credincioşi să se roage mai mult la Sfânta Cuvioasă Parascheva.

„Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei”, a îndemnat Patriarh Daniel.

Sfânta Parascheva 2020. Protestatari fără măşti, scandal cu jandarmii la Iaşi LIVE

Patriarhul Daniel a explicat că Sfânta Cuvioasă Parascheva este populară în mai multe ţări.

„Deci, este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate”, a precizat Patriarhul.

Sfânta pomenită pe 14 octombrie este „mult folositoare”, constituind un model demn de urmat.

„Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (…) Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (…) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte”, a mai spus Patriarhul Daniel.

CALENDAR ORTODOX 14 OCTOMBRIE 2020 Sfânta Cuvioasă Parascheva. Rugăciunea care vindecă boli şi te ajută să-ţi găseşti sufletul-pereche

Credincioşii ortodocşi o sărbătoresc, miercuri, în condiţiile impuse de starea de alertă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.

În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641, în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Raed Arafat despre pelerinajul la Sfânta Parascheva: Nu ştim cine a dat acordul ca pelerinii care nu sunt din Iaşi să ajungă la raclă!


loading...