Florian Bodog, despre criza vaccinurilor: Săptămâna aceasta, zece mii de doze de ROR. Facem presiuni pentru livrararea hexavalentului

Florian Bodog a declarat, marţi, că în cursul acestei săptămânii vor fi livrate zece mii de doze de vaccin ROR, alte 110.000 urmând să fie trimise direcţiilor de sănătate publică săptămâna următoare. Ministrul a anunţat că se fac presiuni asupra furnizorului pentru livrarea rapidă a hexavalentului.

02 mai 2017, 11:07
Florian Bodog, despre criza vaccinurilor: Săptămâna aceasta, zece mii de doze de ROR. Facem presiuni pentru livrararea hexavalentului

„În ceea ce priveşte vaccinurile, în această săptămână va intra prima cantitate de ROR, adică cele zece mii de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din ţară pe care le-am notificat şi distribuitorii au răspuns apelului nostru şi le-au blocat în depozite. Aceste doze sunt aşteptate să ajungă la direcţiile de sănătate publică în această săptămână iar celelalte 110.000 doze vor ajunge săptămâna care urmează. Cele zece mii de doze vor fi trimise cu prioritate în judeţele în care sunt probleme, în judeţele în care s-a semnalat că nu există vaccinuri, cele zece judeţe. Vreau să precizez faptul că deşi există judeţe în care avem vaccin, rata de vaccinare continuă să fie mică şi l-am rugat pe secretarul de stat care se ocupă de asistenţa medicală să facă o analiză şi să meargă personal în aceste judeţe să vadă care sunt cauzele şi să încerce să identifice soluţii pentru a creşte rata de vaccinare”, a declarat Florian Bodog, potrivit Mediafax.

Bodog: Nu facem vaccinare cu forţa, nu adunăm părinţii cu arcanul, nu avem poliţişti care îi încătuşează pe cei care refuză vaccinarea

Precizările ministerului Sănătăţii au venit după ce o fetiţă de 9 ani a murit în Timişoara din cauza rujeolei. Bodog a explicat că, deşi acesta este diagnosticul pus de medici, se aşteaptă şi rezultatea testelor de la Institutul Cantacuzino. În ceea ce priveşte măsurile pe care intenţionează să le ia ministerul pentru rezolvarea problemei vaccinului care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei, ministrul susţine că va fi creat un stoc tampon de vaccinuri.

„Una dintre măsuri, pe care o vom putea lua după ce se aprobă legea vaccinării, este crearea acestui stoc tampon, care există şi în alte ţări europene. Acest stoc tampon care are o anumită valabilitate şi care ne-ar asigura confortul până la momentul la care se fac alte proceduri de achiziţie. Ceea ce pot să vă spun este că am luat decizia ca toate procedurile de achizitii care se fac pentru vaccin să se facă pe un acord cadru între 2 ani şi patru ani. Există însă vaccinuri care nu sunt înregistrate pe piaţa din România, care sunt aduse pe procedura de nevoi speciale şi acolo este destul de greu de a face acord cadru cu un partener din străinătate”, a mai spus Bodog.

În privinţa vaccinului hexavalent, ministrul susţine că se fac presiuni asupra firmei furnizoare pentru livrarea rapidă.

„Pentru hexavalent, o parte din cantitatea de vaccin a fost deja livrată şi facem presiuni asupra firmei furnizoare să ne livreze cât mai repede şi următoarea cantitate de vaccin. Vaccinurile nu se produc de pe o zi pe alta dat fiidn faptul că România nu a avut un contract ferm de vaccinuri, pentru hexavalent chiar s-a anulat procedura la începutul anului datorită faptului că erau neregularităţi. Livrările de vaccin se fac foarte greu. Am solicitat şi am primit promisiunea din partea doamnei director regional OMS că va lua legătura cu absolut toate companiile farmaceutice care livrează în România vaccinuri să suplimenteze şi să livreze prioritar în România vaccinurile necesare”, a precizat Bodog.

Ministerul Sănătăţii va participa săptămâna urmatoare la o întâlnire în Malta cu marile companii farmaceutice pentru a discuta problema vaccinurilor.

Bodog susţine că este necesar ca medicii să nu se pronunţe împotriva vaccinării.

„Aşa cum am spus că un părinte responsabil trebuie să îşi vaccineze copilul, cred că un medic responsabil trebuie să recunoască valorile cercetării medicale şi să le respecte şi să le promoveze. Nu cred că un medic are dreptul să facă propagandă împotriva vaccinului având în vedere faptul că există dovezi, există foarte multe boli care au fost eradicate prin vaccin, iar în momentul de faţă suntem în plină epidemie de rujeolă. Nu există un capitol de sancţiuni, în momentul de faţă, în legea vaccinării. Aceste sancţiuni vor apărea la momentul în care vom avea discuţii şi cu Colegiul Medicilor şi cu societatea civilă. În urma dezbaterilor, vom introduce şi un astfel de capitol, dacă nu, colegii din comisiile de sănătate din Parlament pot aduce amendamente”, a declarat ministrul Sănătăţii.