Florian Bodog: Vom defini un plan multianual de achiziţii ale vaccinurilor

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri la Palatul Victoria, la finalul întâlnirii cu premierul Sorin Grindeanu pe tema situaţiei vaccinurilor, că s-a convenit constituirea unui sistem de management integrat care va cuprinde atât stabilirea cantităţilor cât şi achiziţionarea vaccinurilor pe baza unui plan multianual.

26 apr. 2017, 14:31
Florian Bodog: Vom defini un plan multianual de achiziţii ale vaccinurilor

„Datorită faptului că producătorii, importatorii de medicamente au solicitat să existe o predictibilitate în ceea ce priveşte cantitatea de vaccin şi modul în care vor fi achiziţionate acestea, am identificat câteva soluţii, împreună cu domnul prim-ministru pe care vom încerca să le punem în operă, unele dintre ele chiar în Legea vaccinării care în momentul de faţă este în transparenţă decizională şi anume am convenit că vom constitui un sistem de management integrat care va cuprinde atât stabilirea cantităţilor cât şi achiziţionarea vaccinurilor şi în acelaşi timp urmărirea vaccinării la nivel naţional”, a declarat ministrul Sănătăţii, explicând că pe lângă grupurile tehnice de vaccinare care există la nivel naţional şi la nivelul judeţelor, va exista „acestă structură care se va numi structură integrată de management al vaccinării”.

Bodog a precizat că în acelaşi timp va propune modificări legislative cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin în aşa fel încât să existe achiziţii multianuale, potrivit news.ro.

„Toţi reprezentanţii industriei au spus că-şi doresc să aibă predictibilitate pentru că vaccinul nu e un produs care se fabrică de pe o zi pe alta, unele proceduri de fabricaţie putând atinge chiar şi 30 de luni. Pentru aceasta vom defini un plan multianual de achiziţii şi vom evita în acest fel achiziţionarea vaccinurilor prin proceduri de urgenţă. Practic, ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă a fost o situaţie de excepţie şi datorită epidemiei de rujeolă, dar şi datorită faptului că pe stoc nu au existat vaccinuri (…) Încercăm să evităm acest lucru şi să avem predictibilitate, să avem vaccin pe piaţă la orice oră”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-au întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu producătorii de vaccinuri cu care au discutat despre institituirea unui mecanism stabilit în comun prin care să se asigure aprovizionarea fără sincope cu vaccinurile necesare campaniilor de imunizare.