Florian Coldea, fostul director şef adj. al SRI, audiat la SIIJ: Nu l-am întâlnit niciodată personal pe procurorul Negulescu

Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI, s-a prezentat, marţi, la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). La ieşirea de la audieri, Coldea a declarat că nu l-a întâlnit niciodată pe fostul procuror Mircea Negulescu şi a precizat că este mândru de faptul că SRI s-a implicat "puternic" în chestiuni ce ţin de combaterea criminalităţii.

RomaniaTV.net
08 sept. 2020, 04:59
Florian Coldea, fostul director şef adj. al SRI, audiat la SIIJ: Nu l-am întâlnit niciodată personal pe procurorul Negulescu

Fostul adjunct al șefului SRI, Florian Coldea, a ajuns marți la sediul Secţiei Speciale pentru a fi audiat de procurori. la sosirea, Coldea nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii. 

Ulterior, după audieri Coldea a spus că a fost chemat de procurori în calitate de martor într-un dosar în care este inculpat fostul procuror DNA Mircea Negulescu.

„Am fost audiat în calitate de martor, într-un dosar al Secţiei speciale. Este vorba despre un magistrat, după cum probabil ştiţi. Cu ocazia asta am discutat şi aspecte ale cooperării interinstituţionale dintre SRI şi Ministerul Public, în speţă DNA Prahova. Pot să vă spun că nu l-am întâlnit niciodată personal pe domnul procuror, nici în context personal, nici în context instituţional şi nu am luat legătura vreodată cu dânsul, pe perioada mandatului la DNA Prahova”, a spus Coldea la ieşirea de la audieri, potrivit Agerpres.

El s-a arătat mândru de faptul că SRI s-a implicat puternic în chestiuni ce ţin de combaterea criminalităţii şi a subliniat că problemele care ţin de securitate „incumbă şi o anumită chestiune subiectivă”.

„Pot să vă spun că am încercat cu acest prilej să răspund tuturor întrebărilor adresate de către procurori, într-o manieră clarificatoare, pentru a lămuri lucrurile şi am reiterat faptul că instituţia noastră, şi eu care am reprezentat-o la momentul respectiv, am acţionat întotdeauna cu legalitate, nu în ultimul rând cu curaj şi corectitudine. Din această perspectivă, deşi sunt foarte multe opinii de-a lungul mai multor ani, vă asigur că nu există până în momentul de faţă vreo dată certă, validă, care să arate că lucrurile ar fi fost altfel decât aşa cum vă spun. Practic, sunt mândru până astăzi că instituţia noastră, şi fiecare român trebuie să fie mândru, s-a implicat puternic în chestiuni ce ţin de combaterea criminalităţii, chestiune care după cum vedeţi reapare din nou pe agenda cetăţeanului şi, din această perspectivă, eforturile care s-au făcut interinstituţional au fost de bun augur, până la urmă, pentru a proteja atât interesele României, cât şi interesele cetăţeanului, care plăteşte taxe pentru a fi sigur şi a se simţi în siguranţă. Chestiunile care ţin de securitate incumbă şi o anumită chestiune subiectivă”, a mai declarat Coldea.

Tot astăzi urmează să ajungă în faţa procurorilor SIIJ şi Sabin Iancu, fostul şef SRI Prahova. Numele celor doi au apărut în mai multe dosare penale.

Atât Coldea, cât şi Iancu vor fi audiaţi în dosarul lui Mircea Negulescu. Audierea vine în contextul în care Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a povestit cum s-ar fi implicat Florian Coldea în ancheta care-l viza pe omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Negulescu a mai spus că fostul şef al SRI Prahova, Sabin Iancu, a fost pus să-l urmărească şi să-i transmită lui Coldea toate evoluţiile în dosarul lui Ghiţă.

Mircea Negulescu e cercetat şi el de Secţia Specială, sub control judiciar, după ce a stat în arest până la jumătatea lui august. E acuzat că a falsificat probe şi că a contrâns mai multe persoane să facă denunţuri mincinoase în două cazuri instrumentate atunci când era procuror la DNA Ploieşti.