Florii 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce farmece de dragoste se fac de Florii pentru atragerea ursitului

Anual, cu o săptămână înaintea Paştelui, credincioşii celebrează Floriile. În această zi, se sărbătoresc cei care poartă numele de Florin, Florina, derivate ale acestora, cât și cei care poartă nume de flori: Violeta, Viorica, Brândușa etc.

25 apr. 2021, 00:41
Florii 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce farmece de dragoste se fac de Florii pentru atragerea ursitului
Intrarea Domnului ]n Ierusalim

Florii 2021. Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Citeste si Florii 2021. Iată cele mai frumoase mesaje, sms-uri şi urări pentru sărbătoriţi. Felicitări în zi de sărbătoare

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Florii 2021. Tradiţii şi superstiţii de Florii.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește, potrivit traditii-superstitii.ro

Ramurile de salcie amintesc, de asemenea, de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii pentru a crește. De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu aib[ dureri de mijloc.

Florii 2021. Farmece de dragoste

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!

Nu este bine să te speli pe cap, căci vei albi înainte de vreme. Dacă este necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată.

Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Citeste si RESTRICŢII pentru bucureşteni de Florii: Grupurile de peste 6 persoane sunt interzise, fără grătare cu prietenii

Fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.

Cum este vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma. Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.