Florin Barbu l-a demis pe șeful APIA din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri

Ministrul Agriculturii l-a demis pe șeful APIA din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem

20 feb. 2024, 20:03
Florin Barbu l-a demis pe șeful APIA din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem, a declarat ministrul Florin Barbu, pentru Agerpres.

„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Florin Barbu șterge pe jos cu liberalii: „Cât au protestat fermierii, cei din PNL n-au cerut coaliție, au stat pitiți. Acum, înroșesc telefoanele pentru a cere coaliţie”
Acesta a precizat că foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie. Mai mulţi fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la şefia APIA, acesta fiind în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui Ionuţ Lupu, însă posturile de conducere ale agenţiilor de plăţi din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp, a mai spus ministrul Barbu.

Florin Barbu anunţă schema de ajutor pentru fermieri pe 2024, în valoare de peste 200.000.000 de lei