Florin Barbu, ministrul Agriculturii, vizită la Vama Siret pentru a verifica sigiliile camioanelor cu cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii a verificat procedurile care trebuie îndeplinite în Vamă pentru a transporta mărfuri, după protestele fermierilor de la Vama Siret.

15 feb. 2024, 15:36
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, vizită la Vama Siret pentru a verifica sigiliile camioanelor cu cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost joi în Vama Siret ca să verifice sigiliile la tirurile cu cereale. Zile întregi, intrarea camioanelor dinspre Ucraina nu a fost permisă, din cauza protestului fermierilor şi transportatorilor.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că România nu a importat grâu din Ucraina, dar a explicat că la minister au fost depuse şapte cereri de import de cereale din Ucraina, însă niciuna nu a fost aprobată în momentul de faţă.

Ciolacu răspunde acuzaţiilor fermierilor români: „Nu am de la nicio instituţie a statului român nicio informaţie că vreun bob de grâu ucrainean rămâne în România”
El a mai declarat că a făcut verificări atunci când fermierii l-au anunţat că ar intra cantităţi de cereale din Ucraina. “Când fermierii mi-au adus la cunoştinţă că anumite cantităţi de cereale ar intra în România, am solicitat control de la Antifraudă, bineînţeles, au fost constatate că erau produse de natura grăului şi porumbului, dar erau seminţe pentru a fi cultivate de către fermierii români. Erau acele şroturi de floarea soarelui care sunt utilizate în agricultură, dar nu s-a pus vorba niciodată de cereale pe teritoriul României.  Şi eu fac un apel public să verifice instituţiile statului acest lucru”, a afirmat ministrul Agriculturii.

 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Decizia de compromis luată de Comisia Europeană referitor la suprafețele de terenuri lăsate nelucrate oferă o flexibilitate mai mare fermierilor –

„Îmi menţin poziţia că cea mai bună soluţie era cea a derogării totale, aşa cum am susţinut încă din iulie 2023. Consider, însă, că decizia de compromis a Comisiei Europeană oferă o mai mare flexibilitate fermierilor noştri, în primul rând prin scăderea procentului la 4% (de la 7%) din terenul arabil dedicat unor culturi intermediare sau cultivării unor plante fixatoare de azot sau asigurarea unei zone neproductive. În acelaşi timp, faptul că propunerea iniţială a Comisiei nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea statelor membre arată fără urmă de îndoială că deciziile de la Bruxelles trebuie să ţină mai mult cont de vocea fermierilor, care s-au confruntat cu multe dificultăţi în ultimii ani”, a declarat, miercuri, Florin Barbu, într-un comunicat transmis către Agerpres.

În data de 13 februarie 2024, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare 587/2024 din 12 februarie de stabilire a unei derogări de la Regulamentul (UE)2115/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte aplicarea standardului privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (standardul GAEC 8), datele de eligibilitate a cheltuielilor pentru contribuţia din FEGA şi normele privind modificările planurilor strategice PAC pentru modificările anumitor eco-scheme pentru anul de cerere 2024.

Ministrul Florin Barbu avertizează asupra unui Fake News potrivit căruia România s-ar fi opus unei măsuri benefice fermierilor: „Să fie clar: am respins propunerea Franței, care ar fi pus în continuare presiune pe fermieri”

Derogarea decisă de Comisia Europeană suspendă obligativitatea fermelor de a lăsa 4% din suprafaţa de teren deţinută drept zonă neproductivă şi dă fermierilor dreptul să opteze pentru modul în care vor acţiona asupra suprafeţei respective, între: înfiinţarea unei culturi intermediare/secundare, după recoltarea culturii principale, înfiinţarea unei culturi fixatoare de azot şi asigurarea unei zone neproductive.

De asemenea, fermierul poate să opteze fie pentru oricare, fie pentru toate cele trei condiţii simultan pe suprafaţa de 4%.

Potrivit MADR, decizia Comisiei Europene vine după ce propunerea iniţială privind asigurarea unui procent de 7% din terenul arabil pentru cultivarea plantelor fixatoare de azot nu a reuşit să primească susţinerea statelor membre, România fiind unul dintre statele care a respins această propunere ce nu ar fi rezolvat decât o parte din dificultăţile cu care se confruntă fermierii.