Ciolacu răspunde acuzaţiilor fermierilor români: „Nu am de la nicio instituţie a statului român nicio informaţie că vreun bob de grâu ucrainean rămâne în România”

Premierul Marcel Ciolacu a afimat că nu are nicio informaţie de la nicio instituţie a statului român că vreun bob de grâu din Ucraina rămâne în România şi a precizat că ucrainenii nu au un interes să facă acest lucru, având contracte specifice.

13 feb. 2024, 13:38
Ciolacu răspunde acuzaţiilor fermierilor români: „Nu am de la nicio instituţie a statului român nicio informaţie că vreun bob de grâu ucrainean rămâne în România”

Întrebat despre videoclipurile publicate de fermieri în care se susține că diverse TIR-uri din Ucraina ar fi fără sigiliu şi că parte din marfă ar rămâne şi ar fi vândută în România, Ciolacu a explicat că ucrainenii nu ar avea niciun interes, având contracte specifice pentru cerealele care doar tranzitează România.

“Nu rămâne nicio marfă, fiindcă acele TIR-uri au şi intrare şi ieşire. Când treci printr-un punct vamal, rămâi… Nu poţi să ieşi din ţară după ce ai fost cântărit şi ai documentele înregistrate în sistem decât când ieşi descărcat din ţară. Aţi văzut că e o problemă că se cântăreşte şi în Ungaria, tocmai de aceasta se cântăreşte, ţinând cont de acest tranzit mare. Se cântăreşte şi în port.

Eu vă spun că nu am de la nicio instituţie a statului român, dar de la niciuna şi cele pe care le ştiţi şi cele pe care nu le ştiţi, nu au nicio informaţie că vreun bob de greu rămâne. Nici nu au interes, pentru că au contracte foarte specifice. Noi uităm în tot acest context şi când împingem aceste lucruri pe… şi ştiţi bine că eu nu cred că fermierii stau să filmeze în vamă şi să le împingă pe TikTok sau pe social media”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu îi taie avântul lui Mircea Geoană: „Niciodată, PSD nu va susţine un independent la prezidenţiale. Sigur, după ce i-am propus lui Geoană, am sunat-o şi pe Diana Şoşoacă pentru funcţia de premier”

El a precizat că niciun camion nu pleacă din Ucraina “de capul lui” şi că lucrurile sunt mult mai ordonate, cel puţin în zona de business.

“Noi uităm un lucru foarte important. În Ucraina e război. Lucrurile, când e război, cel puţin în zona de business, sunt mult mai ordonate. Nu părăseşte niciun camion de capul lui un front spre România, pentru că poate să plece cu tancul, cu armament. Deci înţelegeţi că este aproape imposibil, decât pe sistemul de licenţiere, unde România nu a emis momentan nicio licenţă. Nu pot să continui să duc această minciună care este în acest moment. Cu adevărat, ea revoltă românii, se manipulează. Suntem în alegeri”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, despre o posibilă alianţă PNL – AUR. Ce spune despre negocierile cu PSD