Florin Bercean a scăpat de anchetă: „Nu există dovezi concludente pentru teroarea de la lotul de judo”

Comitetul Olimpic a clasat dosarul în care mai multe foste sportive îl acuzau pe antrenorul Florin Bercean de instituirea unui regim de teroare la lotul național de judo.

21 iun. 2021, 11:57
Florin Bercean a scăpat de anchetă: „Nu există dovezi concludente pentru teroarea de la lotul de judo”

Florin Bercean a scăpat nepedepsit după ce mai multe sportive de la lot l-au acuzat de „teroare”.  La aproape doi ani şi jumătate de la debutul audierilor, Comitetul Olimpic clasează cazul lui Florin Bercean, antrenorul lotului naţional de judo de la Cluj acuzat de mai multe sportive de agresiuni fizice şi psihice, informează Gazeta Sporturilor.
Cit

La sfârșitul lui 2018, Cătălina Rob Ditan a dezvăluit regimul de groază cultivat de cei trei antrenori, care câștigaseră faimă prin medalii olimpice, mondiale și continentale: bătăi crunte, amenințări, jigniri, umilințe, picioare rupte, teroare fizică și psihică. „La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. E o spălare pe creier. Acolo se trăiește într-o teroare continuă. În adâncul sufletului meu, îi urăsc pe acești oameni”, puncta Rob Ditan într-un interviu tulburător acordat GSP. A urmat un val de alte mărturii șocante. Încă șapte sportivi trecuți de-a lungul anilor prin mâna lui Bercean, inclusiv Alina Croitoru, au completat dezvăluirile.

În urma scandalului, în ianuarie 2019, COSR s-a autosesizat şi a deschis o anchetă, iar după mai bine de doi ani a clasat cazul. Au fost șase voturi „pentru” și o abținere, chiar din partea Alinei Dumitru, care cucerea titlul olimpic la Beijing 2008, sub bagheta lui Bercean.

Cozmin Guşă, reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Judo. A câştigat alegerile cu un avans de aproape 50 de voturi

„Nu am detectat elemente care să ne ducă la sancționarea celor trei antrenori. Am așteptat lucruri relevante și convingătoare din partea fetelor, dar am considerat că nu există suficiente elemente în sprijinul celor afirmate de ele în public.

Am vrut să știm dacă s-au făcut demersuri și către federație, dacă părinții au reclamat ceva în timp, dar nu am primit detalii despre așa ceva”, explică decizia șeful Comisiei de Etică, Cristinel Romanescu, președinte al Federației Române de Tenis de Masă.

Florin Bercean: Alina Dumitru trebuie să rămână în memoria românilor ca o luptătoare medaliată