Florin Bercean: Alina Dumitru trebuie să rămână în memoria românilor ca o luptătoare medaliată

Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat, sâmbătă, după ce Alina Dumitru a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Londra, că sportiva este un om excepţional şi că finala a fost ultima ei luptă din carieră.

RomaniaTV.net
28 iul. 2012, 16:49
Florin Bercean: Alina Dumitru trebuie să rămână în memoria românilor ca o luptătoare medaliată

Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic feminin de judo, a părăsit cu greu sala în care Alina Dumitru a cucerit ultima medalie din carieră. După aproape o oră de la finală, încă era marcat şi lacrimile îi stăteau în glas.

Este un rezultat excepţional, pentru Alina în primul rând, pentru judo-ul românesc, pentru mine, pentru România. Dimineaţă am plecat cu gândul că ne va fi greu să luăm medalie, dar Alina a fost extraordinară, a luptat din ce în ce mai bine, chiar dacă avea dureri şi a fost lovită tot timpul.

Sper ca rezultatul ei să le încurajeze şi pe celelalte două fete prezente la Londra, Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu, pentru un rezultat bun. Finala a fost ultima luptă pentru Alina, era deja decisă să se retragă, am sfătuit-o şi eu la fel, pentru că ea trebuie să rămână în memoria românilor ca o luptătoare medaliată. La final de carieră, nu pot să-i spun decât un lucru: Alina, eşti un om excepţional!„, a încheiat antrenorul Bercean, podidit de lacrimi.

Campioana olimpică la judo în 2008, Alina Dumitru, a cucerit sâmbătă medalia de argint a categoriei 48 de kilograme, aceasta fiind prima medalie a delegaţiei României, la JO de la Londra.

În ultimul act al categoriei 48 de kilograme, Alina Dumitru s-a confruntat cu Sarah Menezes (Brazilia), care a obţinut victoria cu 10 secunde înaintea expirării timpului regulamentar de cinci minute. În prima luptă de la JO, în turul doi, Alina Dumitru a trecut de cubaneza Dayaris Mestre Alvarez (Cuba), prin descalificarea adversarei, care a fost penalizată cu cartonaş galben, pentru gest nesportiv. În sferturi, campioana olimpică a categoriei a trecut la mare luptă, după Golden Score, de mongoleza Urantsetseg Munkhbat, câştigând grupa B, dar acuzând lovituri la cotul drept, care s-au dovedit a fi o întindere, şi la degetele picioarelor. În semifinale, „împotriva tuturor predicţiilor”, după cum titra forul internaţional de profil, a învins-o pe prima favorită la medalia de aur, japoneza Tomoko Fukumi.

Medaliile categoriei 48 de kilograme au fost împărţite astfel: Alina Dumitru (aur), Sarah Menezes (argint), respectiv Charline Van Snick (Belgia) şi Eva Csernoviczki (Ungaria), ambele bronz.

Din delegaţia României la judo mai fac parte Andreea Chiţu (cat. 52 kg), Corina Căprioriu (57 kg), Dan Fâşie (66 kg), Daniel Brata (100 kg) şi Vlăduţ Simionescu (plus 100 g).